Helyi közélet

2018.01.16. 16:48

A papír helyett jön az e-recept, de az év végéig még marad a hagyományos

Miskolc - Év végéig még minden marad a régiben, de utána sem lesz bonyolult a receptkiváltás: orvosok és betegek életét is megkönnyíti majd az e-recept használata.

Miskolc - Év végéig még minden marad a régiben, de utána sem lesz bonyolult a receptkiváltás: orvosok és betegek életét is megkönnyíti majd az e-recept használata.

2017. november 1-je óta működik élesben az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (EESZT) és minden közfinanszírozott egészségügyi szolgáltató – így a háziorvosok és a gyógyszertárak – számára kötelező a használata. Internet­alapú adatbázisról van szó, amelynek – természetesen az adatbiztonság figyelembevételével – az a célja, hogy könnyebben hozzáférhetőek legyenek az emberek egészségügyi adatai az ellátás hatékonysága, a betegek gyorsabb gyógyítása érdekében.

Az orvos–beteg találkozásnak továbbra is fontos szerepe lesz.” Dr. László Judit

Kórelőzmény, adatok

„Például ha egy dunántúli illetőségű beteg Miskolcon lesz rosszul, akkor a miskolci orvos az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér használatával hozzáfér a beteg egészségügyi előzményeihez, dokumentációjához, megtudhatja, hogy milyen betegségei voltak korábban, milyen gyógyszereket szed és sokkal hatékonyabban tud hozzákezdeni a kezeléséhez – foglalta össze kérdésünkre dr. László Judit miskolci háziorvos.

Megtudtuk tőle, hogy a házi­orvosoknak az informatikai rendszer megléte volt az alapfeltétel, hogy csatlakozni tudjanak az EESZT-hez, és ma már nagyon sok miskolci háziorvos használja is az adatbázist munkája során, például az e-recept felírásához. „Nagyon jónak tartjuk a rendszert, mert kezelése nem bonyolult és nagyban megkönnyíti a munkánkat. Az úgynevezett e-recept felírása, használata sem jelent pluszmunkát, mert a programban egy gombnyomással a recept nyomtatása előtt felküldjük az EESZT-be, a recept kap egy e-azonosítót és ezzel együtt nyomtatjuk ki. Ez receptenként néhány másodperces pluszidőt jelent.”

Hogy mind az orvos, mind a beteg, mind a gyógyszertár hozzászokjon az új rendszerhez, 2018 év végéig kötelezően megmaradnak az eddig is használt papíralapú receptek – tudtuk meg. A recepten a dátumkód alatt lesz egy vonalkód, amely tartalmazza az elektronikus azonosítót. A receptkiváltás menetében sem lesz év végéig változás.

2019. január 1-jétől azonban már nem lesz kötelező a papíralapú recept használata, hanem helyette egy felírási igazolást kap a beteg az orvostól. „Ha például a beteg rendszeresen szed, mondjuk, hatféle gyógyszert, az jelenleg úgy történik, hogy kap hat darab receptet az orvosától és azzal a köteggel megy a patikába – magyarázta dr. László Judit. – Helyette kapja meg az egy darab felírási igazolást, amelyen rajta van a hat gyógyszer neve. De erre is csak akkor van szükség, ha a beteg kéri. Ugyanis a gyógyszerfelírás felkerül az EESZT-be és az is elegendő, hogy a beteg elmegy a gyógyszertárba, ott személyi igazolványával, tajkártyával igazolja magát és a gyógyszerész az EESZT-ből azonnal előhívja az e-receptet és kiadja a gyógyszereket.”

Például ezért is jó

A gyakorló háziorvos még egy példát említett az e-recept előnyeire. „Ha egy miskolci család a Balatonnál nyaral, és észreveszik, hogy valamelyik családtagnak a gyógyszere elfogyott, ilyenkor csak annyit kell tenniük, hogy felhívják Miskolcon a háziorvosát, aki a kérés alapján felküldi a hálóba a kért e-receptet. A miskolci beteg a Balatonon bemegy az egyik gyógyszertárba és személyi igazolványa és tajkártyája segítségével ki tudja váltani a szükséges gyógyszereket. Ez nagyon nagy könnyebbséget jelent…”

Vannak még félreértések

Az eddigi betegtapasztalatairól is megkérdeztük a doktornőt, aki elmondta, hogy sok beteg tájékozódott az új rendszerről a médiumokból. Akadnak azért félreértelmezések is.

„Találkoztam olyan beteggel, aki örvendezett, hogy de jó, mert nem kell többet elmennie az orvosához, elég, ha a gyógyszertárba megy. Ilyenről nincs szó, mert a háziorvos felírása, engedélye nélkül nem lehet kiadni a gyógyszert. Az orvos–beteg találkozásnak nagyon fontos szerepe lesz a továbbiakban is a gyógyításban” – szögezte le dr. László Judit.


Nem kell az e-személyi

Kialakult egy félreértés is az e-recepttel kapcsolatban. Mégpedig az, hogy kiváltásához szükséges az e-személyi igazolvány megléte. Ez nem igaz – tudtuk meg. Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér biztonságos használatához az egészségügyi dolgozóknak, így a háziorvosoknak szükséges az e-személyi. A gyógyszertárakban, amikor a betegek mennek kiváltani a gyógyszert, akkor a hagyományos személyi és a tajkártya elegendő. Természetesen előnyös lehet itt az e-személyi, hiszen az tartalmazza a tajszámot is.


[related-post post_id="3668801"]

[related-post post_id="3668258"]

[related-post post_id="3662690"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában