Helyi közélet

2018.01.28. 18:41

A fiatalok éve Tarcalon

Tarcal - Az óvodásoktól a fiatal párokig sokakat tudtak támogatni.

Tarcal - Az óvodásoktól a fiatal párokig sokakat tudtak támogatni.

Tarcalon, a tokaji járás második legnagyobb településén is vallják, a fiatalokat kell megtartani, hiszen rajtuk múlik a település jövője.

Támogatások

– Nagyon gyorsan elrepült a 2017-es esztendő, szinte minden nap történt valamilyen esemény vagy beruházás településünkön – mondja Butta László, Tarcal polgármestere. – Az elmúlt tanítási év kezdetétől 3 csoportos óvoda és 2 csoportos bölcsőde működik településünkön. A két bölcsődei csoport maximális kihasználtsággal, kétszer 12 gyermekkel üzemel. 2017-ben a két bölcsődei csoportra plusz 11 millió forint támogatást kaptunk, és ebből az összegből a csoportszobákat és a játszóudvart tettük otthonosabbá. Az óvodások, általános iskolások, közép- és felsőfokú tanulmányaikat folytatók összesen 3 millió forint összegben kaptak támogatást önkormányzatunktól. A fiatal pároknak 2017-ben sok év után először adtunk első lakás vásárlásához támogatást, lakásonként 200 ezer forint vissza nem térítendő támogatás formájában.

A 2017-es évet a bő­­­­ esztendők­­­ közé sorolhatjuk." Butta László

A civilekről és az idősebbekről sem feledkeztek meg.

– Civil csoportjaink részére 5,5 millió forint támogatást tudtunk folyósítani – mondja Tarcal polgármestere. – Az idősebb korosztálynak normatív kedvezményt állapítottunk meg a házi segítségnyújtáshoz, szociális étkeztetéshez és a nappali ellátáshoz, közel 11 millió forint értékben, annak érdekében, hogy a szolgáltatások térítési díja megfizethető legyen. Karácsony előtt minden 65 év feletti lakosunk kapott 4 ezer forint pénzbeli támogatást, és az év végén is kiosztottunk minden háztartásba egy tarcali fotókból összeállított fali­naptárat.

Annyi más településhez hasonlóan Tarcalon is az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató.

– 49 állandó és 178 közfoglalkoztatott dolgozónk volt a tavalyi éven – mondja Butta László. – Három hektár saját szőlőt művelünk és 0,6 hektár szántóterületen termelünk konyhanövényeket. Fóliasátrakban nevelt növényekkel közterületeinket szépítjük. Azon a téren, ahová a borospalackot állítottuk fel, levendula- és rózsaágyásokat ültettünk, rózsakapukat helyeztünk el. Saját készítésű térkőből járdáinkat újítjuk meg. A Hősi Emlékparkunk támfalát is újraépítettük. A közösségépítést célozta a 2017-ben immár harmadik alkalommal megrendezett négynapos Tarcal Open Nemzetközi sakkverseny, 2. Tarcali Tavasz Bűbájos Hétvége, 5. Kőfejtő Cross kerékpárverseny, a májusi családi nap, Szent Iván éji vigasságok, 22. Tarcali Napok, 9. Tarcali Aszú Kupa senior sakkverseny, adventi gyertyagyújtások és a december 30-i extrém futóverseny is.

Fejlesztések

A fejlesztések sem kerülték el a települést.

– 2017-ben megtörtént a Petőfi, a Babocsay, a Temető és a Dózsa György utcák burkolatfelújítása. A fennmaradó összegből a légkábelkiváltás után a Rákóczi utca díszburkolattal történő felújítása is megtörtént. A beruházás össz­költsége 44 millió forint volt. Az Ifjúsági lakótelep útburkolat-felújítását is elvégeztük. Itt a 15 millió forintos pályázati összeghez 2,7 milliós önerőt adtunk a megvalósításhoz. A Rákóczi utca légkábelkiváltása és a Mária-ház melletti parkoló díszburkolattal történő ellátása egy sikeres pályázatnak köszönhetően valósult meg, 32,2 millióból. Megvásároltuk a Fő út 51. szám alatti volt Szirmai Kúria épületét és a fenn­maradó összegből az ingatlan felújítását kezdjük el. Ehhez a beruházáshoz 55 milliós támogatást nyertünk. Vis Maior pályázatot nyújtottunk be a Fő utca 104. sz. alatti ingatlan támfalának helyreállítására. A helyreállítás teljes összege közel 11 millió forint volt, amelyből 1 millió volt az ön­erő. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 45 millió forintból végezte el a Szőlőhegy utca és az tokaji tv-toronyhoz vezető út belterületi szakaszának felújítását – mondja a településvezető.

Idei tervek

Természetesen idén sem kerülik el a felújítások Tarcalt.

– A megnyert TOP-os pályázatainknak köszönhetően 3 jelzőlámpás gyalogátkelő létesül, valamint 700 méter hosszan egy kerékpáros nyomvonalat is kialakítunk összesen 80 millió forintból – mondja Butta László. – 240 millióból 12 utca csapadékvíz-elvezetését oldjuk meg. Az önkormányzat által fenntartott Idősek Klubja szociális intézmény fejlesztésére 85 milliót nyertünk. A védőnői szolgálat épületének bővítésére és felújítására 45 millió forintot nyertünk. 2 milliós pályázati összeghez 204 ezer forint önerőt adunk, amiből az I. világháborús szobor felújítása, talapzat elkészítése és a támfal homokfúvással történő tisztítása valósul meg. Támogatást nyertünk a Fő út 89. szám alatti Zarándok pihenőhely épületének korszerűsítésére. A támogatás összege 47 millió forint. Összefoglalva tehát azt tudom mondani, hogy a 2017-es évet a „bő esztendők” közé sorolhatjuk, ahol a település összességében gyarapodni, a helyi közösség erősödni tudott. Munka természetesen maradt még rengeteg az elkövetkező időszakra is.

- ÉM-BG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában