Helyi közélet

2018.01.18. 13:25

360 fokos videó: Örömíjászat a hófödte miskolci Csanyikban

Miskolc - A Miskolci Íjász Egylet 3D-s versenyt tartott a Csanyiki Erdőháznál. A versengésnél azonban fontosabb volt az "örömíjászat", hogy a résztvevők társaikkal tölthettek el egy kellemes napot a frissen behavazódott, meseszép erdős táj ölelésében. És nem mellékesen, lehetett íjjal lőni triceratops-ra!

Miskolc - A Miskolci Íjász Egylet 3D-s versenyt tartott a Csanyiki Erdőháznál. A versengésnél azonban fontosabb volt az "örömíjászat", hogy a résztvevők társaikkal tölthettek el egy kellemes napot a frissen behavazódott, meseszép erdős táj ölelésében. És nem mellékesen, lehetett íjjal lőni triceratops-ra!

Második Téli Vadászatát szervezte meg a Miskolci Íjász Egylet, amin mintegy 70 ember lőtte a vesszőket (jöttek Szolnokról, de még Rimaszombatról is). Szerencséjük volt, mert éppen leesett a hó, így az eseményt körülvevő csanyiki táj festői háttérképet adott a délelőtthöz. És mint Szász Róbert, a szervezet elnöke kifejtette, nem okoz nekik különösebb gondot a sport szempontjából a hó. Annyiban befolyásolta a versenyzőket, hogy a talaj még nem fagyott át, ezért saras-latyakos terepen kellett óvatosan közlekedniük.

A táj tehát szép volt, és már ezért is megérte volna kimenni a hegyekbe, de az indulók számára ez nyilván többről szólt. Sokan nem is versenyként, hanem "örömíjászatként" emlegették a rendezvényt, hiszen hiába pontozták a lövéseket, nem az volt a fontos, hogy ki nyer. Ilyenkor egy közösség jön össze, akiket összeköt hobbijuk, az íjászat. Megvannak a közös témáik, amikről el tudnak beszélgetni egymással, sőt nekünk kívülállóknak is serényen magyarázták a sportág rejtelmeit, amikor látták mennyire értetlenül nézzük az eseményeket.

És bár alapvetően koncentráció kell a pontos lövéshez, vannak alkalmak, amikor a közösségiséget meg tudják élni. Van egy versenyterületen kívüli belövőpálya, ahol mindenki beállítja az eszközét, gyakorol. Olyan ez, mint házibulikban a konyha: mindenki itt összpontosul, barátkozik. A versenyen csapatokban mozognak az emberek - nem feltétlenül közeli ismerősök -, hogy elkerüljék a torlódást, ilyenkor is megy az összekovácsolódás. És természetesen ott van a zsíros kenyér hagymával, illetve a közös ebéd, amik szintén az emberi kapcsolódás ősi, tökéletes apropói.

Ők egyébként nem hagyományőrző íjászok, elsődlegesen a sport szeretetéért csinálják, amit. Nem öltöznek be ősmagyar viseletbe, az íjászat és annak különböző formái vonzzák a résztvevőket. A 3D-s téli vadászatról elmagyarázta nekünk Róbert, hogy ez azért vadászat, mert kihelyeznek céltárgyakat bizonyos távolságban, amik állatok - és kézzel fogható tárgyak. Rájuk festenek különböző pontokat érő köröket, amik eltalálása adja a pontot (a 10-es a halálos zóna!). Ezt összesítve jönnek ki az egyéni eredmények a verseny végére. A minél pontosabb lövés érdekében nem használhatnak semmilyen segédeszközt.

Triceratops is célpont volt

Egyébként egy külön cikket és minimum oknyomozó feltárást megérne, hogy milyen állatok adják a célpontokat, és miért. Amikor mentünk a versenyterületre, és mesélték, hogy majd kilövik a triceratops-ot, azt hittük viccelnek, de nem. Mint kiderült, a Bükk őshonos állataiból rakták össze a célokat, és bizony egykor a triceratops is az volt, úgyhogy lehetett dinoszauruszra vadászni.

A Miskolci Íjász Egylet II. Téli Vadászatán tehát bővelkedtek a lehetőségek: szép volt a táj, lehetett sportolni, kihalt állatokat látni, jót enni, túrázni, gyönyörködni a hófödte tájban, és barátkozni. Kell ennél több egy kellemes szombati programhoz?


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért fel iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3738632"]

[related-post post_id="3732259"]

[related-post post_id="3729980"]

[related-post post_id="3719205"]

[related-post post_id="3699989"]

[related-post post_id="3729544"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában