Helyi közélet

2017.12.09. 20:24

Pányok nem akar eltűnni…

Pányok - A polgármester azt szeretné, ha sok-sok fiatal költözne a mesebeli faluba.

Pányok - A polgármester azt szeretné, ha sok-sok fiatal költözne a mesebeli faluba.

A Hasdát-patak mellett kanyarog az út a pányoki községházáig. Sivák József polgármester már vár minket. Dicsérjük a mesebeli falut, ő pedig megjegyzi, valóban szép a település, de nem teljesen elégedett, mert nem mindenki tartja rendben a portáját, és aggódik kissé, mert nehéz a fiatalokat a faluba csábítani. Igazából azért jöttünk, mert Pányok nemrég elnyerte a Virágos Magyarországért Környezetépítő Verseny Aranyrózsa Díját, amire a polgármester és természetesen a falu lakói is igen büszkék.

Öt gyerek

– A versenyre benyújtott pályázat elbírálása során az értékelő bizottság a település virágosítása mellett különösen kiemelte és oklevéllel is elismerte azt a törekvésünket, hogy Pányok igyekszik fokozni a népességmegtartó képességét, és mindent megtesz azért, hogy a község vonzó legyen a turisták számára is. Amióta polgármester vagyok, alapvető törekvésem, hogy a település ne szűnjön meg.

A Központi Statisztikai Hivatal ugyanis tavaly készített egy tanulmányt, ami a kistelepülések gondjaival foglalkozik. Ebből kiderül, hogy körülbelül 100 kihalásra ítélt település van az országban, hacsak a jelenlegi demográfiai folyamatok nem változnak meg. Ez a megállapítás engem nagyon megdöbbentett – fogalmazott a polgármester. Megjegyezte: persze a tanulmány nélkül is látta, hogy ez a veszély fennáll, hiszen Pányokon főleg idős emberek élnek, gyermekek pedig alig. Jelenleg két iskolás-, három óvodáskorú gyermek van.

– A történelem során már megesett egyszer, hogy Pányok elnéptelenedett a 16. században, de újra talpra állt. Erről beszéltem nyáron is, az Elszármazottak napján, amikor hazatértek a valamikor itt élő emberek. De egyben bátorításnak is szántam, hiszen van remény – jelentette ki Sivák József.

A lehetőségek

Pányok lélekszámának növelésére több lehetőséget is lát a polgármester.

– Fontosnak tartom, hogy akik itt laknak, azok jól érezzék magukat. De azok is, akik csak nyáron vagy hétvégén látogatnak el hozzánk. Több falusi turizmusra szolgáló vendégházunk van, és két panziónk. Jöjjenek a turisták, vigyék a hírét szép településünknek! – bátorította a polgármester azokat is, akik esetleg még nem jártak a községben. Hozzátette: a túlélés másik lehetősége, hogy Pányok megüresedő házaiba olyan vállalkozók költözzenek be, akik a munkájukat is tudják végezni. De a polgármester saját példája is ragadós lehet: azok, akik már nyugdíjba vonultak, visszaköltözhetnek szülőfalujukba. Sivák József 50 év közigazgatási munka után tért vissza Pányokra, az otthona pedig a szülőháza.

– A vállalkozók idevonzásához azonban fontos az infrastrukturális feltételek megteremtése. Egyébként arra már van példa, hogy egy vállalkozó Pányokra költözött. Az azonban ritka, hogy az innen elszármazott fiatalok visszajönnek, hiszen a környéken korlátozott a munkalehetőség. Viszont nagyon sok szlovák és szlovákiai magyar betelepülőnk van. Ők 14 házat vettek meg az elmúlt 2–3 évben Pányokon. A szlovákiai betelepülők szépen rendbe hozzák a házakat és a portákat, vannak, akik innen járnak Kassára dolgozni. Él itt egy szlovák grafikus, aki itthonról tud dolgozni, igyekszik megtanulni magyarul, és igyekszik részt venni a falu életében – sorolja Sivák József.

Támogatás kellene

Elmondja azt is: véleménye szerint kormányzati támogatás kellene ahhoz, hogy a kistelepülések önkormányzatai meg tudják vásárolni az üressé váló házakat, rendbe hoznák azokat, és a faluba költöző családoknak otthont tudnának biztosítani. Erről tárgyalt is a kormány, de aztán a javaslat nem ment át. Megtudjuk: Pányokon jelenleg 120 ház van, a bejelentett lakók száma 61, de csak 30–40-en élnek itt életvitelszerűen. A polgármestert gyakran állítják meg érdeklődők, akik eladó házat keresnek Pányokon.

Megújul a patakmeder

Sivák József elmondta azt is: a közelmúltban három sikeres pályázatunk volt. Az egyik a patakmeder felújítása, ez a munka jelenleg is folyik. A felújítás halaszthatatlan volt, mert kezdett omladozni a meder, és félő volt, hogy a közműveket kimossa a víz. Erre a vis maior keretből nyertek támogatást. Van egy nagyobb projektjük, az esővíz-elvezető rendszer kiépítése a falu teljes hosszában. És nyertek pénzt az épületek felújítására is. Ebből szeretnék a volt iskolaépület külső felújítását elvégezni, amely jelenleg önkormányzati szociális és családsegítő házként szolgál és igény szerint szállásként is igénybe vehető. Szükség esetén 12 embernek tudnak szállást biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában