Helyi közélet

2017.12.15. 15:37

Nagyon szereti az ünnepet

Bükkábrány - Minden évben megújul és gyarapodik a betlehem.

Bükkábrány - Minden évben megújul és gyarapodik a betlehem.

Betlehemeket gyűjt és karácsonykor több fát is díszít a bükkábrányi Kovács Dezsőné, akinek eredeti, nápolyi betlehemjének egy részét a napokban be is mutatták a Matyó Múzeum által szervezett programon. A betlehemkészítés hagyománya Olaszországból indult és a szokás Nápolyban csúcsosodik ki.

Ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, még átvariálom az ünnep előtt." Kovács Dezsőné

Minden család

– A városban nagy hagyománya van a betlehemkészítésnek, karácsonykor minden család állít otthon, van, aki 40-50 négyzetméterest rendez be, igaz, azt nem kicsi, hanem nagy figurákkal. A szülők végrendeletben hagyják a betlehemjüket valamelyik gyerekre, hiszen komoly értéket képviselnek – magyarázta Kovács Dezsőné, Ilona.

A sajátját testvérétől kapta két évtizeddel ezelőtt, aki Olaszországba ment férjhez, s az ő jóvoltából azóta is minden évben újabb szobrocskákkal gyarapodik a gyűjtemény. Nápolyban ugyanis minden évben új divat hódít, s jelennek meg új alakok. Manapság körülbelül ötven emberfigurát és ugyanennyi állatot helyez el a kihúzhatós, nagy ebédlőasztalon. A tájat, hegyet hungarocellből, purhabból készítette el, amelyet mohával fed be minden évben, kis házgyűjteményéből berendezi a várost is.

– December 8-a előtt sosem szabad elkezdeni a betlehemkészítést, én mindig 9-én kezdem berendezni, így ha nem vagyok elégedett az eredménnyel, még átvariálom az ünnep előtt. Karácsonykor csak a pásztorok vannak jelen Jézus szülőhelyénél, a három király ekkor még úton van, ezért távolabb helyezem el őket. Csak vízkeresztkor kerülnek be az ő szobraik a jászolhoz. A Betlehemet Gyertyaszentelő Boldogasszony napján, február másodikán szoktam elbontani – mondta Kovács Dezsőné, akihez az ünnepek táján sok ismerős gyerek is ellátogat, hogy megnézze a kivilágított életképet.

Elárulta, gyerekkorában csak a templomban látott betlehemet, később az itthon kapható szobrokból ő is összeállított egy sajátot. Aztán pedig többet, hogy minden karácsonyfa alatt legyen egy fehér, vagy színes, vagy népi figurákból álló jelenet. A családtagok, a gyerekek, unokák ugyanis szeretnek fát díszíteni, s ő maga is szereti a karácsonyi díszeket, így az ünnepekre minden szobában felöltöztetnek egy fenyőt, ez pedig hat különbözően díszített fát jelent. Mint mondta, nagyon szereti ezt az ünnepet, egész évben várja.

- ÉM-TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában