Helyi közélet

2017.12.06. 10:43

Nagy Decemberi Borárverés: a nemes nedű és a nemes cselekedet találkája

Miskolc - A Nagy Decemberi Borárverésen jó 2 millió forint gyűlt össze a Miskolci Autista Alapítvány támogatására.

Miskolc - A Nagy Decemberi Borárverésen jó 2 millió forint gyűlt össze a Miskolci Autista Alapítvány támogatására.

Szívet-lelket melengető hangulat és az árverések bizsergető izgalma. Ez a két érzés keveredett a megyei kormányhivatal nagytermében, amely kedd délután nem hivatalnokokkal, tárgyalófelekkel telt meg, hanem a Demeter Ervin megyei kormánymegbízott által kezdeményezett Nagy Decemberi Borárverés résztvevőivel, azaz a jó borok kedvelőivel, nemes lelkű adakozókkal. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a Decemberi Borárverés a nemes nedűk és a nemes cselekedetek találkozója volt. Ismét… Mert nem ez volt az első Nagy Decemberi Borárverés. És a tavalyi siker jelezte, hogy valóban egy szívet-lelket melengető és izgalmas kezdeményezés volt, amit Demeter Ervin kormánymegbízott életre hívott.

„Kettős volt a célom, amikor kitaláltam ezt a borárverést még tavaly. A legeslegfontosabb az volt, hogy segíthessünk, és jó helyen tegyük azt. Másodsorban pedig az sem mellékes, hogy a borkultúra nagyobb teret nyerjen mind a hétköznapjainkban, mind az ünnepeinken. Ráadásul egy igazi árverés a licitálás nyüzsgésével egy igazán érdekes, izgalmas és egyben ünnepélyes esemény is. Ilyenkor, a várakozás, az advent idején…”

Hagyománnyá fejlődik

„Szeretném, ha a Nagy Decemberi Borárverés egy hagyományos eseménnyé válhatna, ahol a borbarátok találkozhatnak, és nem utolsósorban ritka és érdekes borokra tehetnek szert. Magam is bortermelő és -gyűjtő lévén jól tudom, hogy minden ilyen esemény új híveket is szerezhet a borkultúra világának” – mondta Demeter Ervin.

Az idei árverés, csakúgy, mint tavaly, jótékonysági célokat szolgált. A bevételt, amely – mint jó másfél óra elteltével kiderült – meghaladja a 2 millió forintot (egészen pontosan 2 millió 3 ezer forint), a Miskolci Autista Alapítvány támogatására költik.

Jókor jött a segítség

Szalkainé Haraszti Krisztina, a Miskolci Autista Alapítvány kuratóriumi elnöke örömmel vette tudomásul a céljaik elérését segítő összeget. Elmondta, hogy az alapítvány 1992-ben jött létre, hogy az akkor nagyon méltatlan helyzetben lévő autista fiataloknak oktatási-nevelési intézményt hívjanak életre.

„Az alapítvány most ünnepli negyedszázados fennállását, és ma már nagyon kiterjedt szolgáltatást tudunk nyújtani az autistáknak. Nagyon hálásak vagyunk a felajánlott összegért, amiből intézményünk fűtési rendszerét szeretnénk korszerűsíteni” – árulta el.

Pénzben is mérhetően

Pallagi Ferenc, a Bors főszerkesztője – civilben mádi bortermelő – vezetésével 37 tételben száznál több palacknyi bor „került kalapács alá”. Legmagasabb áron a Mádi Kör borválogatása és két palack Toscanában termett bor kelt el 150 ezerért, illetve 120 ezerért. Meg kell említeni egy palack 1959-es Tokaji Aszút, amelyért 100 ezer forintot fizettek. Az árverésen különösen értékes borok keltek el. Egyrészt a kormánymegbízott személyes felajánlásaként, saját gyűjteményéből és további támogatóktól. A „mádiakhoz” idén dr. Hajdú László és dr. Barkóczi István is csatlakozott felajánlásaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában