Helyi közélet

2017.12.09. 13:00

Jöhetnek a nyaralóhajósok Zemplénbe

Tokaj - A magyar kormány 4,6 milliárd forintot szán a nyaralóhajózás bevezetésére.

Tokaj - A magyar kormány 4,6 milliárd forintot szán a nyaralóhajózás bevezetésére.

Még ízlelgetni kell a fogalmat Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos szerint, aki Tokajban jelentette be, erre a célra több mint 4,6 milliárd forintot szán a kormány.

Aktív turizmus

Elképzelni nem nehéz, mit jelent a nyaralóhajózás. Egy család vagy egy baráti társaság kibérel egy hajót és az azon való utazgatással és a kikötőkben és környékén eltölt egy-két hetet. Nyugat-Európában ez már bevett üdülési forma, olyannyira, hogy Révész Máriusz szerint amikor nyáron érdeklődtek, hol tudnának erre a célra hajót bérelni, már egyetlen országban sem volt egy szabad hajó sem a nyári szezonra.

– Ki fogjuk jelölni a Bodrogon és a Tiszán a vízi útszakaszokat – mondta Révész Máriusz. – A 15 kikötő között lesz majd két báziskikötő, Tokajban és Kiskörén. Egyelőre húsz hajót szándékozunk vásárolni darababonként maximum 80 millió forint értékben, bár a szakemberek szerint egy ekkora vízfelület 150-200 hajót is elbír. Meggyőződésem, hogy az aktív turizmusnak ez a formája hamar népszerűvé válik Magyarországon, és ebben a régióban jelentősen megnöveli majd a turistaforgalmat. Azért Zemplénre esett a választás, mert ez a régió olyan gazdag történelmi hagyományokban és természeti szépségben, hogy méltán kelhet versenyre Európa más hasonló turizmusra épülő vidékeivel. Természetesen gondot fordítunk majd a kerékpárút-hálózat fejlesztésére is, hiszen a nyaralóhajón utazó turisták általában a kerékpárjaikat is magukkal szokták vinni, hogy felfedezzék a környéket.

– Számunkra egyszerre megtiszteltetés, lehetőség és hatalmas felelősség ebben a projektben részt venni – mondta Sztilkovics Szávó, a MAHART Zrt. vezérigazgatója. – Igyekszünk ezt a kikapcsolódási formát úgy bevezetni, hogy egyre több turista válassza majd ilyen célból Magyarországot.

Vízen és kerékpáron

– Amikor 1998 és 2002 között először országgyűlési képviselő voltam, akkor a Bodroghoz kapcsolódó híradások csak az árvizekről szóltak – mondta Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. – Mára már kiépült a védműrendszer és a Bodroggal és a Tiszával kapcsolatos hír­adások egyre inkább a fejlesztésekről, a beruházásokról szólnak. Azt nem tudom megállni, hogy egy kicsit ne beszéljek haza, ezért nagyon remélem, hogy a Tokajba érkező nyaralóhajósok átkerékpároznak majd Szerencsre, hogy megkóstolják a szerencsi csokit, mint ahogy majd a Szerencsre látogatók is átkerékpároznak Tokajba, hogy élvezzék a víziturizmus adta lehetőségeket.

– Nagyon vártuk már ezt a bejelentést – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. – Két évvel ezelőtt jelentette be a kormány, hogy Tokaj-Hegyalját kiemelt régiónak tekinti. Azóta a turizmus fejlesztésére egyre több pénz jut, amelyből a térség összes települése profitálhat. A Bodrogon már eddig is számos olyan turisztikai beruházás valósult meg, vagy van előkészület alatt, ami mind a folyó kínálta lehetőségeket használja ki.

ÉM-BG


[related-post post_id="3705081"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában