Helyi közélet

2017.12.29. 07:38

„Ha otthon maradsz tévézni, és bealszol, az a legolcsóbb szilveszter”

Miskolc - Nem volt még az az év végi világvége-hangulat csütörtökön, de már mindenki a szilveszterre készül.

Miskolc - Nem volt még az az év végi világvége-hangulat csütörtökön, de már mindenki a szilveszterre készül.

Virsli, lencse, pezsgő, üdítők, borok, tömények, no meg chips és ropi. Csütörtökön már Miskolc is a szilveszterre készült, ám még nem volt az a mindent elsöprő roham.

Nézzen körbe! Ennyiféle ital és édesség sosem volt." Attila

– Nyugi, jön az! – nyugtatott meg csütörtök dél előtt nem sokkal Attila, aki az egyik miskolci bevásárlóközpontban dolgozik, ám kérte: többet ne írjak róla, „csak beszélgessünk”. – A borsodi ember olyan, hogy az utolsó pillanatban érkezik, és háborog, hogy ez sincs, az sincs. És persze az is baj, hogy nem lehet elférni a parkolóban. Nézzen körbe! Ennyiféle ital és édesség sosem volt, mégsem jó ez sok embernek…

A középkorú férfi annyit még elárult, hogy ha akarjuk, néhány ezer forintból megúszhatjuk a szilvesztert.

– Attól függ, hol akarjuk köszönteni, és kikkel az újévet. Társaságban, utcán, szórakozóhelyen? Haverokkal, barátokkal? Be akarunk rúgni, avagy nem? Ha otthon maradsz tévézni, és bealszol, az a legolcsóbb, és másnap a fejed sem fáj – mondta, majd elbúcsúzott és indult is „polcot tölteni”.

Sokan, finomat

Kandik Ferenc, Venesz díjas mesterszakács és csapata is készül december 31-re. Hogy mivel? Megkérdeztük.

– Mi hidegtálakra vagyunk specializálódva. Ilyenkor ropogós malacsült is van a hidegtálakon. Ebből több százat készítünk szilveszterkor – árulta el a Kandik és Tamás Kft. ügyvezetője. – Nagyon fontos dolog a ropogós malac­sült meleg ételként, pezsgős, párolt vörös káposztával, hagymás törtburgonyával. Ezt szokták sokan enni, és nagyon finom. Szerinte a malac kifejezetten szilveszteri étel, ugyanakkor levest szoktak még újévkor sokan fogyasztani.

– Malacaprólék-levest, ami tulajdonképpen egy tejfölös, tejszínes, savanykás becsinált leves. Ez tartalmas, és bizony egy átmulatott éjszaka után nagyon jót tesz a gyomornak – fogalmazott Kandik Ferenc. – A másik fontos leves ilyenkor a lencseleves, különböző füstölt húsokkal, kolbásszal. Ennek megvan a szokása: aki lencsét eszik újévkor, az jó esztendőt kezd majd, gazdagság köszönt rá…

Ilyenkor ropogós malac­sült is van a hideg­tálakon." Kandik Ferenc

A mesterszakács szerint sok minden változott a honi szilveszteri szokásokban is.

Egyre többen

– Egyre többen mennek el vendéglátóhelyekre, ott szórakoznak – mondta. – Keresik a műsoros helyeket. Színvonalas szolgáltatást várnak el az emberek, ám ami új és elfogadott lett mára, az a városi szilveszteri szórakozás. Utcán, tereken mulatnak az emberek.

Ez nem igazán volt jellemző 20–30 évvel ezelőtt. Mivel szabadtéri, így különböző ízesítésű forralt borok, grogok és meleg ételek dominálnak.

Kandik Ferenc arról is beszélt, hogy számára a szilveszteri vacsora jelenti a különlegességet az év végén.

– Kismalac ropogósra sütve. Sörös szalonnával kenegetve, szép pirosra megsül, és ehhez adhatunk különböző burgonyaköreteket, savanyúságokat, de a pulykaételek is népszerűek ilyenkor – derült ki.

Pezsgők, tálak, árak

A Don Pedro gyöngyözőbort (félédes, 0,75 liter) 500 forintért találtunk, míg a Szovjetszkoje Igrisztoje (száraz, 0.75 liter) 670 forintnál kezdődik. Aki 3 literes Törley Charmant Doux-t (édes) venne, leg­alább 9500 forintot készítsen a pénztárnál. És ha már fentebb szó esett a hidegtálakról: egy 4 személyes úgynevezett sültes hidegtál (fűszeres csirkemell, csabai karaj, házi töltött dagadó, lángolt karaj, oroszhús saláta, primőrök) 6 ezer forintért rendelhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában