Helyi közélet

2017.12.20. 13:11

Fűzfakéreggel védekezzünk a gombakártevés ellen

Borsod-Abaúj-Zemplén - Újabb alternatív növényvédelmi hatóanyagot mutatunk be.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Újabb alternatív növényvédelmi hatóanyagot mutatunk be.

Következzen rovatunk sorozatában az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok közül a következő, ötödik bemutatása, amely nem más mint a fűzfakéreg.

Oldatban

A gyógyszerészeti tisztaságú fűzfakéreg vizes oldata gombaölő hatású szer. Ehhez főzetet kell készítenünk: 3 liter vizet lassú tűzön melegítsünk rozsdamentes edényben. Amikor a víz hőmérséklete eléri a 80 celsiust, adagoljunk hozzá 20 gramm fűzfakérget, majd az elegyet két órán keresztül főzzük.

Hűtés és rozsdamentes szitán való átszűrés után a pH-ját állítsuk be 6,2-re (gyengén savas), majd a főzetet hígítsuk fel háromszoros vízzel. A szűrést követően a főzetben lévő kéreganyag mennyisége kb. 6.67 g/l, amelyet a háromszorosára hígítva 2.22 g/l töménységben juttatunk a növényekre. Az elkészített főzetet 24 órán belül ki kell juttatni a tárolás során felmerülő mikrobák okozta szennyeződés elkerülése érdekében.

A főzet alkalmas gyümölcsfák, elsősorban őszibarack tavaszi kezelésére a leveleket fertőző gombafajok ellen, az első hajtáskezdemények megjelenésétől. Almafák, dísz- és házi alma kezelésére varasodást okozó gomba és lisztharmat ellen.

Több alkalommal

A permetezést tavasszal egér­füles állapottól a virágzás végéig célszerű elvégezni. Borszőlő kezelésére peronoszpóra és lisztharmat ellen a tavaszi és a nyári időszakban az első levelek kiterülésétől a fürtzáródásig. A fűzfakéregfőzetet tavasszal, nyárig összesen 2-6 alkalommal lehet kipermetezni a növényekre, a kezelések között hétnapos szünettel. A javasolt hígított főzet mennyisége egyszeri kezelésre gyümölcsfáknál 500-1000 liter hektáronként, szőlőnél 100-300. Várakozási idő nincs. A főzet alkalmazása magas hőmérsékleten, 25 celsius felett nem javasolt, mert romlik a hatékonysága.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában