Helyi közélet

2017.12.07. 09:33

Fejlesztik a Tiszait? Nem? Akkor helyette mit?

Miskolc - „Más beruházásra szeretnék átcsoportosítani a korábban erre a célra biztosított forrásokat.”

Miskolc - „Más beruházásra szeretnék átcsoportosítani a korábban erre a célra biztosított forrásokat.”

Vajon megépül az intermodális központ Miskolcon, a Tiszai pályaudvarnál? Most nagyon úgy tűnik, nem, legalábbis nem az eredeti tervek szerint. Már az gyanús volt, hogy hónapok óta nem válaszol semmi témába vágó kérdésünkre sem a minisztérium, sem az önkormányzat, a mostani hír pedig ezt az érzést még inkább megerősítette.

„Korábban több megyei jogú város tervezte intermodális központ létrehozását a Modern városok program keretében. Ezek közül Kaposváron már megkezdődött a beruházás, Debrecenben folyik az előkészítés, míg más települések – például Miskolc, Zalaegerszeg, Eger – jelezték, más beruházásra szeretnék átcsoportosítani a korábban erre a célra biztosított forrásokat. Ezek vizsgálata jelenleg is tart – mondta Kósa Lajos Debrecenben hétfőn, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter szavait az MTI publikálta.

7,5 milliárd forint

Az intermodális csomópont terveiről az évek során többször is írt lapunk. Először 2013-ban, majd a konkrét látványtervekről 2016 elejétől: a beruházással több közlekedési mód kiterjesztett összpontosítása (vasút, villamos, helyi és helyközi autóbusz, taxi) valósulhatott volna meg.

Később (2016 nyarán) már arról is beszámolhattunk, hogy a kormány egy határozatában 7,5 milliárd forintot különített el a beruházásra.

Az ügyet azonban egy fontos probléma bonyolítja. Az intermodális csomópont kialakításának akkor lenne értelme, ha elkészülne a 3. számú főút belvárost elkerülő szakasza és az úgynevezett Y-híd. A tervek már mindkét fejlesztésre megvannak, ám úgy másfél évvel ezelőtt arról kellett írnunk, hogy a kormány 2022-ig meghatározott stratégiájában nem szerepel egyik beruházás sem. Ha felmerült a kérdés, az önkormányzat mindig úgy reagált, hogy márpedig megépülnek, ám lapunk azt a választ kapta akkortájt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től: „a kivitelezésre jelenleg a NIF Zrt. nem kapott elrendelést a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól”. Kérdésünkre, hogy így, önmagában van-e értelme megépíteni az intermodális csomópontot a Tiszainál, sosem kaptunk választ.

Mit szeretnének?

Most viszont itt a fenti MTI-hír. Természetesen érdeklődtünk az önkormányzatnál, elküldtük kérdéseinket Kósa Lajosnak, a NIF Zrt.-nek és az illetékes minisztériumoknak is, várjuk a válaszokat. Kérdeztük, mire szeretné átcsoportosítani a beruházásra szánt összeget a város, azt jelenti-e, hogy lemond a csomópontról, esetleg „elengedi-e” mind a három érintett fejlesztést, vagy legalábbis erősen újragondolja azokat?


[related-post post_id="3010412"]

[related-post post_id="3009776"]

[related-post post_id="3005597"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában