Helyi közélet

2017.12.17. 16:32

Egy tradíció újratöltve Harsányban

Harsány - Lóska János magánméneséből érkeztek a kisbéri félvér lovak.

Harsány - Lóska János magánméneséből érkeztek a kisbéri félvér lovak.

Közel nyolc hektár a „birtoka” annak a ménesnek, mely nemrégiben érkezett Harsányba. De persze nem véletlenül lett a Bükkalja az új otthona a lovaknak, amelyek szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat a terepen ottjártunkkor.

Nagy sikerrel működik az óvodai és iskolai lovasoktatás." Szabó Gergely

– A történet nem „tegnap” kezdődött, de eljutottunk oda, hogy önkormányzatunk és a Lóska Ménes megtette az első lépést egy közel 70 éve feledésbe merült nagy sikerű lótenyésztési rendszer – az úgynevezett „egyezményes ménesek” – feltámasztása érdekében – kezdte beszélgetésünket Szabó Gergely, Harsány polgármestere.

– Ennek a lényege régebben az volt, hogy a két fél megegyezett abban, hogy a nagy törzsménesből egy kisebb csoportot magán ménesbe adtak ki különböző célokra, lehetett az tenyésztési vagy éppen génmegőrzési. Most nálunk nem erről van szó. Harsányban nagy sikerrel működik az óvodai és iskolai lovasoktatás, ezt fogja erősíteni. Nem titok, hogy gondolkodunk a közeljövőben lovasturisztikai fejlesztésekben is, és ennek is erős alapjául szolgálhat az ország legnagyobb és legeredményesebb kisbéri félvér tenyészetéből érkezett 12 ló.

Azt is megtudtuk, hogy Harsányban úgynevezett futóistállós tartásban van a ménes. Az istálló egy nagyméretű épület, melyben a lovak szabadon mozoghatnak és a legelő és az istálló között is szabadon járhatnak: jelenleg 8 hektáron szaladgálhatnak, amit a tervek szerint tavasszal 20-ra fognak bővíteni. „Lekötés” csak etetéskor van, majd annak végeztével megint szabadon mehetnek.

„Ehhez persze komoly infrastruktúrát kellett kiépíteni az etetőrendszertől kezdve a fagymentes itatókig, emellett az is fontos, hogy újabb munkahelyeket teremtünk.” – tette hozzá a polgármester.

- ÉM-PA -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában