Helyi közélet

2017.12.27. 13:07

De magasra nőtt ez az anyósnyelv!

Nyíregyháza - Azok is szeretni fogják, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel.

Nyíregyháza - Azok is szeretni fogják, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel.

– A növény figyelemfelkeltő külalakján túl további előnye, hogy nem igényel nagyobb figyelmet, kezdő szobanövénytartók is nyugodtan próbálkozhatnak tartásával – kezdte portálunk tájékoztatását a Nyíregyháza-Sóstóhegyen élő Szepesi Emilné, majd részletesen bemutatta a szobanövényt.

Kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak a növénnyel." Szepesi Emilné

Punk frizura alakban

Eszerint ez a Sansevieria (más néven anyósnyelv) Afrikából származik, a sárkányfafélék (Dracénák) családjába tartozik. Szürkés-zöld, punk frizura alakban álló, sima leveleinek egyszerű felépítése figyelemfelkeltő, modern lakásokban jól mutat. Levelei körülbelül 3 centiméter átmérőjűek és 60–150 centiméter hosszúak. Az anyósnyelv pozsgás növény lévén alacsony vízigényű, elég havonta 1–2 alkalommal – nyáron valamivel gyakrabban, télen ritkábban – öntözni. Általános szabály, hogy a szukkulens növények jóval kevesebb vizet igényelnek, mint a „hagyományos” levéldísznövények, ezért az öntözések között várjuk meg, amíg kiszárad a talaj felső rétege. Legszebben világos, napos helyen fejlődik, de elviseli a félárnyékot is. Nyáron akár a kertbe is kitehetjük, de figyeljünk arra, hogy felesleges csapadék ne álljon a tálkájában, mert gyökerei könnyen megrohadnak.

Azok is szeretni fogják, akik nem akarnak sokat törődni növényükkel. Az anyósnyelv elviseli, ha fukarul bánunk az öntözéssel, a nem mintás szélű változatok pedig árnyékos helyen is megélnek.

Az anyósnyelv helyéül napos, világos vagy félárnyékos helyet is választhatunk. Átlagos szobahőmérsékletű helyen érzi igazán jól magát, a helyiség hőmérséklete, ahol tartjuk, lehetőleg ne legyen alacsonyabb 15 foknál. Az anyósnyelv az öntözés szempontjából igen hálás növény, vízigénye alacsony, elég csak mértékkel öntözni, a föld felszínét nyugodtan hagyhatjuk kiszáradni. A felhasznált táp­anyagok pótlásáról elég csak a nyári időszakban gondoskodni, ilyenkor 2–3 hetente tápoldatozzuk. Jól bírja a lakások szárazabb levegőjét is, ami más szobanövények esetében pl. a fűtési szezonban problémát jelent. Emiatt a párásítással nem kell foglalkozni.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában