Helyi közélet

2017.11.18. 12:58

Sárga csíkozás lesz az utakon a „gyengébb” autósok kedvéért

Miskolc - A „zöld jelzésen bentragadásnak” szeretnék az elejét venni a miskolci Búza tér környékén.

Miskolc - A „zöld jelzésen bentragadásnak” szeretnék az elejét venni a miskolci Búza tér környékén.

Adott egy kereszteződés, ahol az egyik irányba be van dugulva az út. Amikor a lámpa zöldre vált – annak ellenére, hogy látja az autós, hogy a kereszteződés után közvetlenül még állnak az autók, és ő legfeljebb a túlsó zebráig, vagy a kereszteződés közepéig jut el – elindul és pár méter után meg is megáll. Miután a lámpa vált, a kereszt­irányból meginduló forgalom egyszerűen nem tud a beragadt autó, vagy autóktól továbbhaladni. A gyalogosoknak is kerülgetniük kell a zebrán álló kocsikat.

Egyértelmű a tiltás

Ilyen közlekedési szituációt gyakran tapasztal az egyszeri autós, pedig a KRESZ 9. paragrafusának 7. bekezdése egyértelműen fogalmaz: „Zöld fényjelzésnél sem szabad az útkereszteződésbe behajtani, ha azt – forgalmi torlódás miatt – a zöld fényjelzés tartama alatt előreláthatólag nem lehet elhagyni”.

A felvázolt helyzet Miskolc több csomópontjában is előfordul, főleg a reggeli, de a délutáni csúcsforgalomban is. A Búza tér környéke, ahol két nagyon forgalmas út, a 3-as és a 26-os is összetalálkozik, különösen fertőzött ebből a szempontból. Ha pedig kialakul a „zöldön bentragadás” állapota, akkor a vezetők vérnyomása az egekbe szökik.

Figyelni fogják a rendőrök

Hiába fogalmaz egyértelműen a KRESZ, az autósok közül nagyon sokan nem tartják be az ominózus 9. paragrafus 7. bekezdésében megfogalmazottakat. Éppen ezért a rendőrség és a közútkezelő négy Búza tér környéki csomópontban – az Arany János téren, a Miskolc Plaza oldalában, a Horváth Lajos utcánál, valamint a 3-as számú és a 26-os számú főút találkozásánál sárga csíkozással fogja jelezni az úttesten azokat a felületeket, amit szabadon kell hagyni.

A KRESZ 18. paragrafusa teszi lehetővé, hogy „Különösen veszélyes helyekre – elsősorban a vasúti átjáró és az útkereszteződés területére – szaggatott vonallal körülhatárolt, sárga színű útburkolati jel hívhatja fel a járművezetők figyelmét.” A 40. paragrafus 5. (m) bekezdése szerint pedig „Tilos megállni különösen veszélyes helyen, az útburkolati jellel jelzett területen. Természetesen kivételt jelent a műszaki hiba és a különleges forgalmi helyzet.

A rendőrség a reggeli csúcsforgalom idején fokozottan fogja ezeket a területeket ellenőrizni és a szabálytalan sofőrökkel szemben eljárást fog kezdeményezni.


Következmények

1. Ha csak sárga csíkozás van és valaki beragad a kereszteződésbe forgalmi okokból, akkor nincs szó szabálysértésről. A műszaki ok esetén is ugyanez a helyzet.

2. Ha a jármű vezetője a zöld jelzésre behajt, de azt a zöld jelzés tartalma alatt kialakult torlódás miatt nem tudja elhagyni, akkor szabálysértésről van szó és helyszíni bírság szabható ki vele szemben.

3. Ha sárga csíkjelzés van az úttesten és forgalomirányító fényjelző készülék is van, a KRESZ 9. paragrafusának 7. bekezdése figyelmen kívül hagyása miatt lehet az autóst szankcionálni.


[related-post post_id="3683344"]

[related-post post_id="3683040"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában