Helyi közélet

2017.11.13. 10:33

Rengeteg patina: ismert épületek eladósorban Miskolcon

Miskolc - Vevőre vár több miskolci híres ingatlan: a volt Vasas, a volt DAM-vendégház és a volt Hámor. Van miből válogatnia annak, aki ingatlant szeretne venni Miskolcon. A hirdetési portálokon több ezer házat, lakást kínálnak. Ha 50 négyzetméteres ingatlant szeretnénk, átlagban 6–7 millió forintért juthatunk hozzá, de persze ennél nagyobbakat is találhatunk.

Miskolc - Vevőre vár több miskolci híres ingatlan: a volt Vasas, a volt DAM-vendégház és a volt Hámor. Van miből válogatnia annak, aki ingatlant szeretne venni Miskolcon. A hirdetési portálokon több ezer házat, lakást kínálnak. Ha 50 négyzetméteres ingatlant szeretnénk, átlagban 6–7 millió forintért juthatunk hozzá, de persze ennél nagyobbakat is találhatunk.

Több ezer ingatlant kínálnak eladásra Miskolcon. Az eladó lakásokat, házakat hirdető portálokon bőven van miből válogatni. Köztük nagyobb épületek is szerepelnek a kínálatban. Olyanok, amelyek valamikor meghatározó helyei és építményei voltak Miskolcnak.

„Bármire használható”

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a miskolci önkormányzat 601 millió forintért árulja az egykori Avas szálló épületét, ez a hirdetés még mindig él.

Kiváló akusztikájú, színpaddal, színházteremmel, így kezdődik az a hirdetés, ami az Újgyőri főtéren álló Vasas művelődési házat kínálja. Azt is olvashatjuk, hogy forgalmas helyen, buszállomással szemben van, majd azt írják: bárminek használható. Eddig is szinte bármire használták, három évtizeddel ezelőtt még rendezvényeknek, kulturális előadásoknak, koncerteknek, iskolabáloknak adott otthont, majd volt diszkó, turkáló a falai közt. Jelenleg iskola és kereskedelmi üzletek lakják. A hirdetés szerint a telek területe közel 3000 négyzetméter, az ára pedig 205 millió forint.

A legnagyobb bálteremmel

A környéken található a Kiss Ernő utcai ingatlan, ami a ’80-as évek végéig Hámor Étteremként működött. Az elegáns belső térrel kialakított vendéglátóegység számos rendezvény helyszíne volt, majd a ’90-es évektől egy exkluzív bútorbolt költözött a falai közé. A boltba betérők még gyönyörködhettek a belső terekben, még megmaradt az egykori étterem elegáns hangulata. A mostani hirdetéshez mellékelt képeken is látszik, sok-sok évtizeddel ezelőtt nem nagyolták el az épület belső kialakítását. Ha valaki magáénak szeretné tudni ezt az ingatlant, ami 5000 négyzetméteres telken áll, 150 millió forintot kell kifizetnie. A hirdetésből megtudhatjuk: az emelete rendelkezik Miskolc egyik legnagyobb, körülbelül 800 négyzetméteres báltermével.

Luxus a gyár mellett

A volt Hámor Étteremtől alig 5 perc sétára találjuk a DAM egykori vendégházát. Az interneten található régi képeken jól látszik, valaha igazán elegáns szállást kínált az épület a gyár exkluzív vendégeinek. A hirdetésben is ezeket olvashatjuk: „A felépítmény 1938–1939 között épült Veszely Géza tervei alapján. Az 1970-es évek elején átfogó felújításon esett át. Építésének célja a gyár vendégeinek megfelelő színvonalú elszállásolása volt, a színvonal magas voltát tanúsítják a még ma is látható márványbetétek. Az épület az étterem és a munkásétterem szomszédságában épült. Földszintjén közösségi helyiségeket, öt vendégszobát, gondnoki lakást és egyéb kiszolgáló helyiségeket helyeztek el. Az emeleten a vendégszobákon kívül olvasóhelyiség, társalgó, kártyaszoba és ebédlő volt. A második emeleten voltak a lakosztályok és a kiemelt színvonalú lakószobák. Falazata tömör tégla (a pinceszint is), a válaszfalak téglából készültek.”

A kiírás szerint az egykori vendégház 3027 négyzetméter, és sokrétű felhasználási lehetőséget rejt magában, akár oktatási intézmény, akár szociális ellátóhely, akár szálláshely funkcióval is hasznosítható. Az ára: 102.158 forint négyzetméterenként.

A stadionnal szemben nem is olyan régen egy szórakoztatóegység működött. Többek között bowling pálya, étterem, söröző várta a vendégeket, egy ideje azonban már zárva van, most pedig eladó. Ára: 149 millió forint, és a hirdetés szerint 1986 négyzetméter.

Étterem és iskola a listán

A Kis-Avason a város egyik jó nevű étterme, az Alabárdos lett eladó, 69 millió forintért hirdetik. „Miskolc város egyik legpatinásabb és legkedvezőbb fekvésű belvárosi jellegzetes és ismert vendéglátóhelyét kínálom megvételre” – kezdődik a hirdetés.

Kiderül az is, a földalatti részben borozónak kialakított pincerendszer, míg az emeletén első kategóriájú étterem található, amely színes ólomüveg ablakaival, fekete gránit padlójával, lovagi fegyver dekorációjával korhű középkori hangulatot idéz…

Képzeletbeli térképünkön ott a város nyugati kapuja. A József Attila utcában található épület korábban egy általános iskolának adott otthont, szintén eladó. Ezt a város ingatlankezelője árulja, 46 millió forintért, alapterülete 3577 négyzetméter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában