Helyi közélet

2017.11.09. 16:34

Regionális jövőképet alakítanak ki energiára Miskolcon

Miskolc - A tapasztalatszerzés eredményeiről volt szó a megyei energiatanács műhelytalálkozóján.

Miskolc - A tapasztalatszerzés eredményeiről volt szó a megyei energiatanács műhelytalálkozóján.

A BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség gesztorálásával tavaly decemberben alakult meg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Helyi Energiatanács, amelyben tizenkét megyénkbeli önkormányzat vesz részt szerződött vagy közreműködő partnerként.

Energia-jövőkép készül

A szerződő önkormányzatok különböző kapacitásépítést célzó tevékenységekben és tanulmányutakon vettek, vesznek részt, és – az összefogás révén – közösen alakítanak ki egy regionális energia-jövőképet 2050-ig, összekötve a 2014–2020-as uniós operatív programokkal, kihasználva egyrészt az EU-források hatékonyságát, másrészt népszerűsítve a fenntartható energiahatékony befektetéseket. Az energiatanács tegnapi műhelytalálkozója egyben az úgynevezett „empowering projekt transznacionális tapasztalatcsere programjának” záróeleme is volt, amely a fenntartható energiagazdálkodásra fókuszált.

Az elmúlt fél évben a projektben résztvevő települések vezetői Gentben, Malmöben és Romanban tekinthettek meg olyan kiemelkedő a példaértékű európai fejlesztéseket és megoldásokat, melyek egy élhetőbb és fenntarthatóbb település irányába mutatnak.

Külföldi jó példák

A műhelyfoglalkozáson első kézből osztották meg tapasztalataikat. Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere a svédországi Malmöben, Európa egyik legzöldebb városában a tudatos várostervezésről, a fenntartható városnegyedekről szerzett tapasztalatokat.

A belgiumi Gent, az okos város az integrált intézkedésekről, a lakosság és a vállalatok támogatásáról, az új mobilitási tervekről adott példát. Erről dr. Orosz Zsolt, Hernádnémeti polgármestere és Posta György, Tokaj polgármestere beszélt. A Fenntartható Energia Akcióterv (SEAP) szisztematikus megvalósítása útján járó Roman (Románia) városáról Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere beszélt személyes tapasztalati alapján.

- ÉM-SZB -


A tudatosságban a titok

Gent és Malmö esetében azonos a titka a környezettudatos fejlődésnek, a tudatos, tervszerű cselekvés. Már a városrészek tervezésénél az volt az alapkövetelmény, hogy olyan élettér alakuljon ki, amely az energiatakarékosságban, az erőforrásokkal való gazdálkodásban előremutató. A napelemek, a szél­energia, a földhő használata természetes volt. Az is, hogy olyan városrészeket alakítottak ki, amelyben a környezetszennyező autóközlekedés háttérbe szorul a közösségi közlekedéssel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában