Helyi közélet

2017.11.29. 09:36

Magyar bor a világ 100 legjobb bora között

Bodrogkeresztúr - Harmadszor kerültek be a világ elitjébe a szaklap szerint.

Bodrogkeresztúr - Harmadszor kerültek be a világ elitjébe a szaklap szerint.

A világ borszaksajtójának egyik vezető magazinja, a Wine En­thusiast 2017. november 21-én publikált TOP 100-as listáján a Dereszla Pincészet 2009-es évjáratú, 5 Puttonyos Aszúbora az előkelő 20. helyezést érte el. Ezen elismerés nemcsak a Dereszla Pincészet, hanem a Tokaji Borvidék és Magyarország borászati sikereit is fémjelzi.

A 2009-es év a Tokaji Borvidék egyik kiemelkedő évjárata volt. Enyhe tél után korán érkezett a tavasz. A meleg, száraz nyarat követően a szőlő aszúsodási folyamata ideális körülmények között indult el. Az elsősorban töppedt aszúszemekből készült borok nagyon gazdag beltartalmi értékekkel bírnak, friss, gyümölcsös jelleget mutatnak.

Hálás és jó feladat volt az 5 puttonyos aszú készítése." Bai Edit

Újra a listán

A Dereszla Pincészet bora ezzel az elismeréssel harmadszor került fel a világ 100 legjobb borait összesítő, nemzetközileg is elismert listájára.

A Bai Edit főborász által készített borok közül legutóbb a 2007-es évjáratú 5 Puttonyos Aszú lett egy másik vezető borszakmai magazin, a Wine Spectator TOP 100 listáján 20. helyezett.

– Nagyon szép év volt a 2009-es – mondja Bai Edit. – Korán kezdődött az aszúsodás, a töppedés, nagyon szép aszúszemeket tudtunk szedni. A nyári száraz időjárás ősszel folytatódott, amiből egész Tokaj-Hegyalja tudott profitálni. Tulajdonképpen adta magát a bor, de azért kicsit be is kellett avatkozni. Az 5 puttonyos aszúnál a borász legnagyobb feladata, hogy egy idézőjelben iható bort készítsen, azaz ne csupán az édesség domináljon, hanem a cukorsav aránya egy komplex ízélményt adjon, hogy a savtartalom is érvényesülni tudjon a borban. Erre egy ilyen évjáratban nagyon oda kell figyelni, mert a melegben és a napsütésben viszonylag gyorsan égnek el a savak. Ettől volt hálás és jó feladat ennek a 2009-es 5 puttonyos aszúnak az elkészítése. Próbálunk általában dűlőszelektált borokat készíteni, ez a bor azonban egy házasítás volt, ami a visszajelzések szerint elég jól sikerült.

Kinek az öröme?

A hegyaljai borászcégnek semmilyen befolyása nem volt arra, melyik borukat fogják a szaklapnál minősíteni.

– Alighanem az amerikai importőr ajánlotta a bort a szaklap figyelmébe – mondja Bai Edit. – Erre nekünk semmilyen befolyásunk nincs, nem is lehetett volna. Rengeteg minta érkezik be a laphoz, ahol csak kereskedelmi tételekkel foglalkoznak, hiszen több palackból is vesznek mintát. Az, hogy egy ilyen ízlésformáló lapnál sikerült az elitbe bekerülni, az elsősorban Tokaj-Hegyalja, a borvidék és egész Magyarország sikere. Természetesen mi is örülünk ennek az elismerésnek, különösen úgy, hogy már harmadik alkalommal kerültünk ebbe az elitbe.

A Dereszla 2009-es, 5 puttonyos aszúja még csak nemrég jelent meg a piacon, pedig általában az aszúborok a szüret után 3-4 évvel már megjelennek a forgalomban.

– A szabályozás korábban 3 éves hordós érlelést írt elő az aszúnál, ez mostanra lement 1,5-2 évre – mondja Bai Edit. – Mi a hordós érlelést is kitoltuk, de utána a palackozást követően a pincéinkben tovább fejlődött a bor, mert úgy ítéltük meg, szükség van a pihentetésre. Ez a bor 1,5 éve jelent meg a piacon és jelenleg is forgalomban van.

- ÉM-BG -


Tények a Dereszláról

A Dereszla Pincészet jelenleg két feldolgozó helyen, mintegy nyolcezer mázsa szőlőt dolgoz fel 130 hektár területről. Fontos stratégiai eleme a működésnek, hogy igyekszik a szakmailag is elhivatott szőlőter­mesztő családi gazdaságokat bevonni a termelési rendszerébe.

Az aszúborok mellett egyre jelentősebb a száraz- és pezsgőborok készítése.


A Wine Enthusiast

A Wine Enthusiast magazint 1988-ban alapították. Fő célkitűzése, hogy a világ borairól hiteles információkat adjon a borkedvelőknek. Mára a világ első számú, borokról és szeszes italokról szóló média­csoportja. Több száz kóstolói jegyzetet jelentetnek meg hétről hétre.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában