Helyi közélet

2017.11.13. 13:55

Kinyílt a Kondor-fiók is Miskolcon

Miskolc - Kincses vasárnap volt a miskolci Herman Ottó Múzeumban.

Miskolc - Kincses vasárnap volt a miskolci Herman Ottó Múzeumban.

Elsőként a 29-es raktár ajtaja nyílt ki a Herman Ottó Múzeumban vasárnap.

Külön öröm, amikor az itt tárolt képeket megnézhetjük." Kriston Katalin

Ez az úgynevezett grafikai raktár, ahol több mint száz művész alkotásait tárolják. Van, amik polcokon kaptak helyet, de nagyobb részük fémtárolókban pihen. Ez utóbbiak a sérülékenyebb grafikák, éppen ezért úgynevezett savmentes vékony papírral lefedve tárolják ezeket.

A fiókok címkéjén jól olvasható: Kmetty, Feledy, Kondor…

Rendkívül gazdag a gyűjtemény, hiszen Miskolc az 50-es évektől a grafika központjának számított” – mondta Barkóczi Ákos, a Herman Ottó Múzeum művészettörténésze. Ő volt az, aki az első csoportnak megmutatta a múzeum rejtett kincseit, azaz azokat a raktárakat, amelyek csak ritkán, különleges alkalmakkor nyílnak ki.

A grafikákat őrző teremben Kondor Béla, Kmetty János fiókjai is kinyíltak, és testközelből nézhették meg a látogatók az értékes alkotásokat. Persze mindent a szemnek, semmit a kéznek alapon, hiszen ezen képek különleges bánásmódot igényelnek.

Kár, hogy csak most

Kriston Katalin és férje nem először vettek részt a múzeum raktárlátogatásán, elmondták, amikor tehetik, jönnek. Kiállításra is sokat járnak, de az külön öröm, amikor a polcokon tárolt képeket megnézhetik.

– Ez kuriózumnak számít, és sajnálom, hogy ezek közül csak kevés kerül a közönség elé. Tudom, sok energia, és pénz a tárlatok anyagát cserélni, de akkor legalább többször lehetne raktárlátogatás – vélekedett Katalin. Azt is elárulta, ő a papszeri, öreg épületet szereti, annak más a hangulata, szívesen járnak oda a Szemere-szalon kiállításaira.

A festményraktárat Pirint Andrea, a képzőművészeti tár vezetője nyitotta ki. Megtudtuk, 18 ezer alkotást tárolnak a múzeumban, és arra is választ kaptunk, hogy ezek közül miért nem láthatja mindet a közönség.

– Mire való ennyi kincs, ha nem állítjuk ki? A múzeum feladata nem csupán a bemutatás, hanem a kincsek gyarapítása, őrzése, nyilvántartása, sokszor ezek alapján lehet egy-egy életművet rekonstruálni – magyarázta Pirint Andrea.

Ez volt a zárórendezvény

A Képzőművészeti raktár titkai program a Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvénye volt vasárnap. A fesztivál az idén tizenegy központi témakörhöz kapcsolódott, melyek közül nyolc a nagyközönségnek, egy-egy a pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak szólt, de szakmai programokkal is készültek. A Múzeumok Őszi Fesztiválja új, kiemelt témával igyekezett a hazai irodalmat meghatározó jeles írók, költők múzeumokban őrzött hagyatékára, jeles tárgyaira felhívni a figyelmet. A múzeumok a fesztivál alatt vendégségbe hívták mindazokat, akik nyitott szemmel és lélekkel, kíváncsisággal és érdeklődéssel fordultak feléjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában