Helyi közélet

2017.11.01. 13:43

Hulladékkezelés: azonos szinten megyeszerte…

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre egy cég szállítja és kezeli a megye kommunális hulladékát.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Jövőre egy cég szállítja és kezeli a megye kommunális hulladékát.

A zöldhulladék begyűjtésében, a lomtalanításban és – természetszerűleg – a hagyományos szelektív hulladékgyűjtésben is újszerű szolgáltatásokat fog nyújtani a már megalakult Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft., amely Dél-Borsodban (Mezőkövesden, Tiszaújvárosban és környékükön) 90 ezer lakos esetében október 1-je óta ellátja a közszolgáltatást, de – mint megtudtuk – 2018. január 1-jétől az egész megyében ez a társaság lesz a közszolgáltató.

Az integrációnak lényegében a települések a tulajdonosai." Hercsik István

Január elseje a határdátum

Szabó Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára elismerően nyilatkozott megyénkről, amely – mint hangsúlyozta – „élen jár a hulladékgazdálkodás átszervezési folyamatában, hiszen az integráció létrejött és küszöbön az az időpont, amikor a rendszer, amelynek révén egy közszolgáltató társaság szállítja és kezeli a kommunális hulladékot, megyeszerte elindul…”

Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy lényegében már csak az önkormányzati határozatok ratifikálása van hátra és utána január 1-jétől az ország egyik legnagyobb vidéki „hulladékkezelési régiója” kezdi meg működését.

Az azonos szolgáltatási színvonal biztosítása érdekében fejlesztésekre lesz szükség a megyében, ez mintegy 10-11 milliárd forint pénzügyi forrás felhasználását jelenti majd. Ahol eszközhiány van vagy egy-egy létesítmény hiányzik a megyében, azt ebből a pénzből pótoljuk. A cél, hogy hosszú távon fenntartható hulladékkezelési láncolat alakuljon ki – jelezte az elnök-vezérigazgató.

Fenntartható hulladékkezelési láncolat alakul ki." Weingarten Balázs

A lakosság érdekében

Hercsik István, a Zempléni ZHK Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden esetben a lakosság érdekei a döntőek, hiszen a létrejött integrációnak – a három már meglévő szolgáltatótársaságon keresztül – lényegében a települések a tulajdonosai. Mint megtudtuk, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója Csehovitsné Nagy Zsuzsanna, valamint három tagú ügydöntő felügyelő bizottság végzi az irányítói tevékenységet. Tagjai: Sztupák Péter, Majoros Róbert és Hercsik István. Nagyobb volumenű ügyekben természetesen a társaság taggyűlése dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában