Helyi közélet

2017.11.14. 10:19

Hová lett a támogatás, és hová lett a fizetés?

Miskolc - Elmaradt az állami támogatás, ezért elmaradt a tanárok fizetése is. Tíz-tizenkét miskolci pedagógus nem kapta meg többhavi munka­bérét.

Miskolc - Elmaradt az állami támogatás, ezért elmaradt a tanárok fizetése is. Tíz-tizenkét miskolci pedagógus nem kapta meg többhavi munka­bérét.

A Szinergia Szakgimnázium és Szakközépiskola nem tudta kifizetni tanárainak járó többhavi munkabérét és vizsgadíját az elmaradt állami támogatás miatt. Az intézménynek Miskolcon is működött tagintézménye, azonban ebben a tanévben itt már nincs képzés. Mint kiderült, ennek nem csak az állami támogatás elmaradása az oka. A részletek felől Mogyorósi Ferencnétől, az iskola igazgatójától érdeklődtünk, aki elmondta:

Milliós összeg

– Miskolcon 2017 szeptemberétől nincs tanulója a Szinergia középiskolának, viszont tény, hogy a 2016/17-es tanév néhány hónapját itt sem tudtuk kifizetni a tanároknak. Ez a városban 10–12 óraadó tanárt érint, milliós nagyságrendű az az összeg, amennyivel tartozunk nekik. Ennek az az oka, hogy a 2016/17-es tanévre járó állami hozzájárulásból egy fillért sem kaptunk a mai napig. Az iskola költségvetésének kisebb részét teszi ki a tanulók által kifizetett képzési hozzájárulás, nagyobb részét pedig az állami hozzájárulás. De mivel ez utóbbit nem kaptuk meg, egy idő után elfogyott a pénzünk. A problémát minden illetékesnél jeleztük, de a támogatás ennek ellenére nem érkezett meg. A szakminisztérium ezt a fenntartóváltás átvezetése körüli bonyodalmakkal magyarázta. 2016 szeptemberéig ugyanis a Szinergia Gazdasági Oktatást Támogató Alapítvány volt a fenntartó, attól kezdve pedig az Akvamarin Nkft. Miskolcon azonban nem az állami támogatás elmaradása volt a fő oka annak, hogy nem indítottunk képzést 2017 szeptemberétől, hanem az, hogy nem kaptunk keretszámot. Évek óta jogszabály határozza meg, hogy melyik iskola indíthat államilag támogatott képzéseket adott szakmákban. Miskolcon 2017-től már egyáltalán nem volt keretszámunk, tehát államilag támogatott képzésre nem voltunk jogosultak – tárta fel az okokat az igazgató.

Hozzátette: Miskolcon pénzügyi-számviteli ügyintézőket, logisztikai ügyintézőket és turisztikai szervező és értékesítőket képeztek. Ezek a szakok rendkívül népszerűek voltak, viszont már az előző tanévet is csak a végzős osztályokkal tudták végigvinni.

Türelmes

Megkerestük a Szinergia iskola volt miskolci tagintézményének megbízott vezetőjét is. Garay György hangsúlyozta: bár az iskola neki is több százezer forinttal tartozik, de tudja, hogy ez nem az intézmény hibája.

– Az iskola korrektül járt el mindenben, a diákokat nem érte kár. A háttérben fenntartói vita húzódik. A volt fenntartó elérte, hogy idén júniusban a Pest Megyei Közigazgatási Hivatal határozatában érvénytelenítse az új fenntartót és visszahelyezze a régit. A minisztérium pedig tavasztól nem utalta az iskolának a támogatást – sorolta Garay György, hozzátéve –, tudomásom szerint semmilyen elmarasztaló vizsgálati eredmény nem született a középiskola ellen. Az új fenntartó jogszerűen működött. Miskolcon gond nélkül levizsgáztattunk 3 osztályt az elmúlt tanévben. Magyarországon olyan iskolákat lehetetlenítettek el, amelyek jobb minőségű oktatást nyújtottak, mint az állami iskolák. Országos szakmai versenyeken a Szinergia tanulói kiváló eredményeket értek el.

A miskolci tagintézmény logisztikai hallgatója például országos 4. lett – jelezte Garay György. Megjegyezte: nagy szüksége lenne az elmaradt bérére, de türelmesen vár.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának kérdéseket küldtünk a történtekkel kapcsolatban, de választ nem kaptunk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában