Helyi közélet

2017.11.05. 16:39

Fotók: Bige, csüge, karmantyúfa Diósgyőrben

Miskolc - A népi mesterségek ma is élnek. Legalábbis Diósgyőrben, a kézműves alkotóházban.

Miskolc - A népi mesterségek ma is élnek. Legalábbis Diósgyőrben, a kézműves alkotóházban.

„Alkossuk újra – közösen!” Ezzel a felhívással rendezett kézműves játszóházat és mesterség-bemutatókat szombaton a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület. A helyszín természetesen a Diósgyőri Kézműves Alkotóház volt, ahol Gergye Zoltán , az egyesület elnöke fogadott bennünket.

Azt szeretem, ha a diákoknak sikerélményük van.” Fekete János

Rögtön végigvezetett a házban és sorolta, hányféle mesterség fortélyával ismerkedhetnek majd meg a vendégek. A kosárfonó, a fazekas, a fafaragó, a hímző, a gyöngyfűző, a csuhéfonó, a bőrműves, a mézeskalács-készítő és a tojásfestő munkájából kapnak ízelítőt a családok. Merthogy erre a napra igazi családi programokat kínál az egyesület.

Juhász Bandi bácsi népijáték-készítő nagyon megörül nekünk, és rögtön mutatja azokat a játékokat, amilyenekkel ő maga is játszott gyerekkorában. Van a ládájában fából készült tolóka, bige, csüge, malomjáték, csörgő, vízipuska, de még a mai számológépek elődje, a golyós számoló is. Igazi különlegességek a mandula- és őszibarackmagból készült sípok.

Lent és fönt

Érkeznek az első vendégek. A 8 éves Laczkó Dávid rögtön a karmantyúfát veszi a kezébe. Ezen tulajdonképpen kisebb tárgyakat lehet szőni, magyarázza.

– Én már készítettem telefontartót, de például lehet pohártartót is. Lent-fönt-lent-fönt – mutatja a technikát. – Ha eltévesztem, nem lesz szép, mert akkor kilátszik a fehér cérna.

Fekete János fafaragó kéri, ő se maradjon ki a riportból. Táborokban, iskolákban tart foglalkozásokat gyerekeknek.

– Azt szeretem, ha a diákoknak sikerélményük van, ezért otthon előre kivágom a figurákat. A gyerekek szépen megcsiszolják, étolajjal kezelik és készítenek belőle kulcstartót vagy medált. Káros anyagokat soha nem használok – teszi még hozzá.

A családi nap programjai között szerepelt még ismeretterjesztő, néprajzi előadás, népviselet-bemutató, népzenei hangszerbemutató, népi ételkóstoló és a Számadó zenekar jóvoltából népzenei koncert is.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában