Helyi közélet

2017.11.11. 20:56

Emlékhelyet is állítottak a Miskolci Gráciák

Miskolc-Hejőcsaba - „Reformáció és Nemzet” elnevezésű konferenciát rendezett a Miskolci Gráciák Egyesülete.

Miskolc-Hejőcsaba - „Reformáció és Nemzet” elnevezésű konferenciát rendezett a Miskolci Gráciák Egyesülete.

– A nemzet fogalma, egy sajátos nemzettudat már a középkorban kialakult. Ez Magyarországon, hazánkban is így volt – nyilatkozta Prof. dr. Dienes Dénes egyháztörténész, egyetemi tanár, aki vendégként érkezett tegnap a Miskolc-hejőcsabai Bárczay Kúria – Gárdonyi Géza Művelődési Házba, ahol Reformáció és nemzet címmel tartott előadást.

Erősödjék és elmélyüljön

– A reformáció nagyon erőteljesen hozzájárult ahhoz, hogy a nemzettudat itt, a Kárpát-medencében is erősödjék és elmélyüljön. Nagyon fontos, hogy a korábbi, egyetemes egyház, határokon fölötti egyház helyett egy olyan új szervezet jön létre, amely már nemzeti keretek között valósul meg.

Nemzeti sajátosságokat is igen erőteljesen magába olvaszt. Ugyanakkor nagyon fontos a nemzetfogalomnál a nyelvnek a kérdése. A reformáció önmagában is egy nagyon fontos nyelvi teljesítmény és a nyelvi és a reformáció üzenetének a összefüggései igen erőteljesen hozzájárulnak a nemzettudat növeléséhez, növekedéséhez.

Az egyháztörténész szerint mindezek mellett lényeges kérdés a helyben maradás kérdése.

– A magyarországi reformáció egy nagyon erőteljes válsághelyzetben bontakozott ki a török időkben és a reformáció üzenete hordozott egy olyan sajátosságot Magyarországon, amely arra ösztönözte a magyarságot, hogy maradjon helyben és vállalja azt a küldetést, ami ebben a nagyon erőteljesen kiszolgáltatott és komoly kihívásokkal járó élethelyzetben nagy teljesítményre ösztönözte és sarkalta a kortársakat – vélte Prof. dr. Dienes Dénes.

Pelczné dr. Gáll Ildikó, a Miskolci Gráciák Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy közéleti szereplőként a Miskolci Gráciák Egyesülete sem mehet el egy ilyen fontos, Európa és Magyarország történetét is meghatározó mérföldkő mellett.

Fotó: Ádám János

– Ez a legkevesebb, hogy egy konferenciával megünnepeljük, de ezen túlmutatóan egy emlékhelyet is állítunk, mégpedig egy dombot, aminek a tetején egy kopjafa áll – mondta az elnök asszony. – A kopjafa az emlékezésre utal, és a domb 95 kőből áll, abból a 95 kőből, amire felírattuk Luther Márton azon téziseit, amelyeket 1517. október 31-én a katedrális ajtajára kitűzetett.

Ezt, a „Reformáció üzenete” elnevezésű emlékhelyet adta át a konferencia előtt Pelczné dr. Gáll Ildikó, majd Jobbágy Bertalan, a Hejőcsabai Református Gyülekezet lelkipásztora áldotta meg a helyet.

Ezután a már fent idézett Prof. dr. Dienes Dénes mellett „A reformáció története Miskolcon” címmel tartott előadást Vargáné dr. Balogh Judit, az Eszterházy Károly Egyetem BTK egyetemi docense, majd Sándor Frigyes, a Miskolci Belvárosi Evangélikus Gyülekezet esperesének – „A keresztyénség szerepe a XXI. században” – gondolatait hallgathatták meg az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában