Helyi közélet

2017.11.13. 10:09

Elhozzák Miskolcra a Seuso-kincseket

Miskolc - A Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete ad otthont a leletegyüttesnek.

Miskolc - A Herman Ottó Múzeum kiállítási épülete ad otthont a leletegyüttesnek.

A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indult október 29-én a Seuso-kincs, amely elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozik be Székesfehérváron. De február 27-től Miskolcon is megcsodálható lesz.

Karácsonyi ajándékként látogatható lesz Az öreg halász is." Vass Nóra

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. A 14 nagyméretű ezüstedényt a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve. A római császárkor késői szakaszából származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom gazdag elitjéhez tartozott.

A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, de a magyar állam sosem mondott le a tulajdonjogról és hogy visszaszerezze az ezüsttárgyakat, amely több részletben 2014 és 2017 között sikerült.

Március közepéig

Mielőtt végleges helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki helyszínen mutatkozik be a lelet­együttes. Miskolcra a tervek szerint február 27-én érkezik meg és március 18-ig marad, tudtuk meg Vass Nórától, a Herman Ottó Múzeum marketing és kommunikációs osztály vezetőjétől.

Decemberben még a szokott mederben látogathatóak a miskolci kiállítások, de aztán már szükség van változtatásra.

– Karácsonyi ajándékként látogathatóvá tesszük Csontváry Kosztka Tivadar frissen restaurált művét Az öreg halászt, de csak január 7-ig, utána ugyanis már el kell kezdenünk a kiállító tér kiépítését a Seuso-kincshez – mondta Vass Nóra.

A múzeum két tárolót berendez saját, kapcsolódó leletekkel is, a látogatók számára pedig időben közzé tesznek minden szükséges információt. A Seuso-kincs továbbutazása után tavasszal Az öreg halász is újból látható lesz majd.

ÉM-HI


[related-post post_id="3612861"]

[related-post post_id="3548415"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában