Helyi közélet

2017.11.29. 09:18

Betekinteni a gépezetbe

Miskolc - Modern Gyárak Éjszakáját tartottak a Bosch-ban.

Miskolc - Modern Gyárak Éjszakáját tartottak a Bosch-ban.

A közelmúltban kinyitotta kapuit a Robert Bosch Powertool Kft., hogy bárki bepillanthasson ennek az olajozott gépezetnek a működésébe. Az insider rövidtúra apropóját az Ipar 4.0 projekt adta, ami a „negyedik ipari forradalmat” vezeti be Magyarországon: automatizált és digitalizált termelési megoldások adják a jövő okosgyárait.

Izgalmas világ

A színfalak mögé bepillantani mindig izgalmas, egy olyan mágikus világ tárul fel előttünk, aminek egyébként csak a késztermékét látjuk. Különösen igaz ez a modern gyárakra, ahol ember és gép szoros együttműködése valami bámulatos olajozottság érzetét adja. De mégis hogyan jutunk el a késztermékig ?

A miskolci Bosch kéziszerszámgyártó üzemébe szervezett egyórás túrán megismerhettük a gyár történetét, ránéztünk a termelési folyamatokra, a végére pedig kicsit elkezdtük jobban becsülni a szerszámokat.

Maga a gyár automatizmusok professzionális fúziója, a hiba lehetőségét minimálisra csökkentve. A hatalmas alapterületű gyártócsarnokot belátni szinte lehetetlen, mindennek megvan a maga funkciója a folyamatokban. Még a padló és a falak is a termelés szolgálatába álltak útmutató felfestéseikkel, melyek akár egy tálca helyét is milliméter pontossággal jelölik ki előre.

A legizgalmasabb rész a túra apropóját adó ipar 4.0-megoldás bemutatása volt. Többéves fejlesztői munka eredményeként jött létre a technológia, ami erősen digitális eszközökre támaszkodva teszi gazdaságosabbá a termelést. A gyártási folyamat különböző részeit egymással kommunikáló gépek végzik, melyek irányításához minimális emberi beavatkozás szükséges.

A túra végeztével azzal a tudattal hagyhattuk el a gyárat, hogy most egy kicsit bepillanthattunk a jövőbe, és izgatottan várjuk, hogy mi lesz a következő lépcsőfok a technológiai fejlődésben.

A Modern Gyárak Éjszakáját országszerte 24 gyárban rendezték meg, több mint 2.000 ember részvételével. Az érdeklődést jól mutatja, hogy sok helyen villámgyorsan beteltek a meghirdetett időpontok.

- ÉM-KCS -


[related-post post_id="3640363"]

[related-post post_id="3640316"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában