Helyi közélet

2017.11.27. 22:12

Az egészség a legfontosabb: Egy nap alatt beteltek a szűrési időpontok

Miskolc - Szombaton kiderült: komoly igény van a szűrővizsgálatokra, a jövő év első felében igyekszik megismételni az akciót az Első Miskolci Lions Klub.

Miskolc - Szombaton kiderült: komoly igény van a szűrővizsgálatokra, a jövő év első felében igyekszik megismételni az akciót az Első Miskolci Lions Klub.

Egész héten folyamatos volt a jelentkezés – tudtuk meg Hajdú Lászlótól, az Első Miskolci Lions Klub soros elnökétől.

Minél előbb felismerik, annál eredményesebben gyógyítható.” Dr. Wijesinghe Ivor

– A kolléganőimnek azt mondtam 600–800 megkeresés után, hogy állítsák le a regisztrációt és próbáljunk mindenkit a szakorvosi rendelési hálózatba irányítani – mondta.

Lesz-e folytatás ezek után? – kérdeztük az elnököt.

– Látható, hogy az embereknek óriási igénye van a szűrővizsgálatra – mondta Hajdú László. – Voltak más hívószavak is, hiszen ez a „Movember” elnevezésű akció, amelyben a férfiak bajszot növesztenek, amivel kifejezik szolidaritásukat a prosztata­rákszűréssel, a megelőzéssel kapcsolatban. De igen, a nagy érdeklődés miatt a jövő év első felében próbálunk kapacitást találni a két szűrőbuszra.

50 év felett

– A magyar adatok azt mutatják, hogy a prosztatarák a negyedik leggyakoribb halálok. Évente 1400–1500 férfi hal meg prosztatarákban és szövődményeiben – erről dr. Wijesinghe Ivor főorvos, a B.-A.-Z. megyei Kórház urológia osztályának munkatársa beszélt. – Tudni kell, hogy szövettani vizsgálat nélkül nem lehet a rák diagnózisát kimondani. Azokat a férfiakat válogatjuk ki, akik a tapintás és a PSA (prosztata specifikus antigén) vérvétel alapján leginkább gyanúsak prosztatarák szempontjából. Őket szakrendeléseken, kórházi osztályokon továbbvizsgáljuk.

Kiknek érdemes szűrésre jelentkezni? – kérdeztük. A szakember szerint 50 év felett ajánlott évente felkeresni szakrendelést.

– Akiknek a családjában egyenes ágon volt prosztatadaganat, azoknak 40 felett érdemes elkezdeni a szűrést – tudtuk meg dr. Wijesinghe Ivortól, aki elmondta: igazából nem előzhető meg ez a fajta betegség, hiszen javarészt genetikailag determinált. Ám időről időre összehozzák kadmium-szennyezettséggel, állati zsírok fogyasztásával.

Látható, hogy óriási igény van erre a szűrővizsgálatra.” Hajdú László

Felismerni

– Ez esetben összemosódik a megelőzés és a szűrés – jelentette ki dr. Wijesinghe Ivor. – Minél korábban kell felismerni, ugyanis annál eredményesebben gyógyítható, illetve nagy dózisú vitaminokkal, D-vitaminpótlással is kísérletet lehet tenni.

Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja is élt a Lions által kínált lehetőséggel.

– Ahhoz, hogy normális életet tudjunk élni, szükség van arra, hogy egészségesek legyünk – fogalmazott. – Elcsépelt, de az egészség a legfontosabb az életben. Akkor tudjuk a boldogságot is megtalálni. A Lions Club ezen kezdeményezése is kitűnő, hiszen felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy figyeljünk oda magunkra, az egészségünkre.


Azért jöttek, mert...

Mecsei József: „Szeretném tudni, hogy miként működik a szervezetem. Szerintem nincs probléma, de szeretnék nyugodt lenni ezzel a szűréssel.”

Eke Lászó: „Vannak gondjaim, ezért jöttem. Gyakori vizelés, görcsölés, és fáj is. 74 éves vagyok, közel két évtizede küzdök mindezzel. Bízom benne, hogy kiderül, mi van.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában