Helyi közélet

2017.11.18. 12:21

Avattak, koszorúztak és emlékeztek Encsen

Encs - Encsen felújították az I. világháború hősi halottainak emlékművét.

Encs - Encsen felújították az I. világháború hősi halottainak emlékművét.

Az encsi önkormányzat az I. világháború hősi halottainak tiszteletére felállított emlékművet pályázat segítségével újíttatta fel, kulturált megközelítést is biztosítva. A támogatásért a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának mondhat köszönetet a város. Az avatási ünnepséget november 10-én rendezték, 100 évvel az utolsó isonzói csata után.

Az ünnepségen részt vett a Honvédelmi Minisztérium Centenáriumi Pályázati Igazgatóságának képviseletében dr. Hausner Gábor alezredes, valamint a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni helyőrségének katonái, akik a díszőrséget biztosították. Szeles András, Encs város polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Dr. Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén országgyűlési képviselője avatóbeszédében hangsúlyozta, hogy már a háború után is törvénybe foglalták a tisztelgést a hős katonák előtt. Kiemelte: legyünk büszkék az I. világháborúban harcolt katonáinkra.

Leleplezték

A háborúban elesett költő, Gyóni Géza versét Kardos Alexandra, az Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium tanulója szavalta el.

Az emlékművet dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő és Szeles András polgármester leplezte le. A kísérőzenét Kovács Marcell tárogatón biztosította.

A történelmi egyházak helyi vezetői, dr. Garancsi László római katolikus főesperes, Pacsai János görög katolikus esperes megáldotta és újjászentelte az emlékművet. A koszorúzást dr. Hörcsik Richárd és Szeles András nyitotta meg, majd a jelenlévők egy szál fehér rózsával tisztelegtek a hősi halottak emléke előtt.

A Szózat elhangzása után, az avatás befejezéseként a Magyar Takarodót kürtön 5. Bocskai István Lövészdandár katonája játszotta el.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában