Helyi közélet

2017.11.02. 16:58

A sírok mellett állva csendben emlékeztünk

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ezernyi mécses lángja világított mindenszentekkor a temetőkben. A szeretet és az emlékezés lángjai.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ezernyi mécses lángja világított mindenszentekkor a temetőkben. A szeretet és az emlékezés lángjai.

Virágokkal, koszorúkkal, mécsesekkel kerestük fel az elmúlt napokban elhunyt szeretteink sírját, hogy mindenszentek és halottak napján méltón emlékezzünk rájuk. Szerdán több miskolci temetőben is jártunk. Mindenütt sokan voltak már délelőtt is. Polgárőrök, rendészek és rendőrök vigyázták a sírkertek rendjét, a gyászolók értékeit, segítették a közlekedést és a parkolást. Egyik sem volt könnyű a megnövekedett forgalom miatt. Több sírkert környékén egyirányúsították az utcákat, hogy ne alakuljanak ki forgalmi dugók. Miskolcon meghosszabbították a temetők nyitva tartását este 9 óráig, és több helyen imaliturgiákat tartottak a ravatalozókban.

A legtöbb temetőnél még szerda este is lehetett virágot, koszorút és mécsest vásárolni. Láttunk szépen feldíszített sírokat és néhány elhagyatottat is, melyeket már nem gondoz senki. Megkérdeztük a temetőbe látogatókat, hogy emlékeznek elhunyt szeretteikre.

„Hiszem: szeretteink bennünk élnek tovább”

Virágcsokrokkal, fenyőággal, koszorúval és mécsesekkel érkeztek tegnap a temetőbe az emberek, hogy elhunyt szeretteik sírját feldíszítsék, gyertyát gyújtsanak és csendesen emlékezzenek.

Fiatalon halt meg

A diósgyőri temetőben már délelőtt is nagyon sokan voltak, a sírkert rendjét polgárőrök vigyázták. Novák Sándorné fiával érkezett, szülei és férje síremlékére hozott virágot. Nem bánta, hogy kicsit megzavartuk, hiszen jót tesz a léleknek, ha elvesztett szeretteinkről beszélhetünk.

– A szüleim és a férjem nyugszik itt. A férjem fiatalon halt meg, mindössze 57 évesen. Családszerető, jó ember volt, csak szeretettel tudok rágondolni. Már útban volt az első unokánk, amikor meghalt. A szüleimre is hálás szívvel emlékezem. Dolgos, tisztességes, kétkezi munkások voltak. Jövök a temetőbe minden héten. Elmesélem a szüleimnek és férjemnek, hogy kivel mi történt, olykor segítséget is kérek tőlük, és úgy érzem, terelgetik a mi életünket – mondja az asszony kissé meghatódva.

Friss az emlék

Egy pár sírral arrébb idős asszony rendezgeti a virágokat. Kéri, ne írjuk meg a teljes nevét, de azt elárulja, hogy Katalinnak hívják.

– A nővérem és a szüleim nyugszanak itt. A nővérem 2 éve halt meg, még friss az emlék. Nagyon hiányzik, mert az elmúlt 15–20 évben már csak ketten voltunk egymásnak. Szerény volt, jóindulatú, soha senkit meg nem bántott, még akkor sem, ha őt bántották – emlékezik Katalin. Hozzáteszi: tegnap a vasgyári temetőben volt a férje sírjánál és a Mindszentiben az édesapjáénál.

– Amíg tudok, jövök, már én is 82 éves vagyok – mondja búcsúzóul.

Csendesen álldogál az urnafalnál Molnár Sándor. Élettársával és kislányával jött ki szülei és nagyszülei síremlékéhez.

– Édesanyám családszerető volt, édesapám pedig nyugodt, csendes ember. Úgy hiszem, hogy szeretteink bennünk élnek tovább – fogalmaz.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában