Helyi közélet

2017.11.10. 10:03

A munka világáról tartott részországgyűlést az MSZP Kazincbarcikán

Kazincbarcika - A munkára és a megélhetésre fókuszált az MSZP részországgyűlése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán csütörtökön, az ellenzéki pártnak korábban Hajdúszoboszlón és Egerben volt hasonló rendezvénye, a következőt Ajkán tartják majd.

Kazincbarcika - A munkára és a megélhetésre fókuszált az MSZP részországgyűlése a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kazincbarcikán csütörtökön, az ellenzéki pártnak korábban Hajdúszoboszlón és Egerben volt hasonló rendezvénye, a következőt Ajkán tartják majd.

A zárt ülést követő sajtótájékoztatón Tóth Bertalan frakcióvezető közölte: a munka világával és a bérek felzárkóztatásával foglalkoztak. Mint mondta, a párt programot ad, amely a biztos megélhetésről, fizetésemelésről szól, ennek megvalósításához kormányváltásra van szükség.

Úgy fogalmazott: Magyarországon olyan béreket kell adni a munkavállalóknak, amelyekből a családok meg tudnak élni.

Jelezte, hogy az országból több százezren már elmentek, és ez a folyamat nem állt meg, azért, mert az itteni bérükből nem tudtak megélni, ugyanakkor legalább százezer betöltetlen álláshely van az országban.

Bangóné Borbély Ildikó parlamenti képviselő arról beszélt, hogy a biztos megélhetés a gyermekvállalásról is szól, ám a mai Magyarországon "a legnagyobb szegénységi kockázatot az jelenti, ha egy fiatal pár gyermekáldásra adja a fejét".

Mint mondta, ma a hét éven aluli gyermekeknek több mint 40 százaléka nő fel szegénységben, a következő kormánynak a gyermekszegénység felszámolása lesz az egyik legnagyobb feladata.

A nemzet tragédiájának nevezte azt is, hogy az országban "drasztikusan nő a halálozás", és nem javulnak a születési mutatók, ráadásul ma minden hatodik magyar gyermek nem itthon, hanem külföldön születik. "Ha ezt a folyamatot nem tudjuk megfordítani, az a magyar nemzet halálát vetíti előre."

Női politikusként kiemelte: egyenlő munkáért egyenlő bért kell fizetni, ma nem ez a helyzet.

Gúr Nándor alelnök, országgyűlési képviselő azt mondta: a részországgyűlést követően egy több témára koncentráló határozati javaslattervezetet nyújtanak be. A témák között említette a megélhetést és a minimálbér nettó összegének 100 ezer forint fölé emelését, a járulékok csökkentését.

Az MSZP alelnöke szólt arról is, hogy terveik között szerepel az "óriási bérszakadék" megszüntetése, hiszen ma Északkelet-Magyarországon jóval kevesebb a fizetés, mint az ország középső vagy nyugati részén, kormányra kerülésük esetén pedig megoldják a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét.

Tóth Bertalan elmondta: a következő részországgyűlést Ajkán tartják két hét múlva, ahol az egészségüggyel kapcsolatos programjukat mutatják majd be. Ezekre az eseményekre helyi civil szervezeteket, értelmiségieket is hívnak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában