Helyi közélet

2017.10.20. 19:02

Útkeresésről, harcról és a hit erejéről

Miskolc - Az új évadban is láthatjuk a különdíjat nyert előadást.

Miskolc - Az új évadban is láthatjuk a különdíjat nyert előadást.

Októberben újra műsorra tűzi a Miskolci Nemzeti Színház a Keszég László rendezte La Mancha lovagja című zenés színművet. A darab bemutatója tavasszal volt a nemzetiben, az Észak-Magyarország olvasói pedig áprilisban rögtön a hónap előadásának szavazták.

Siker volt

A színmű szeptemberben részt vett a Vidéki Színházak Fesztiválján, ahol a produkció látványvilága elnyerte a szakmai zsűri különdíját.

– Eltelt a nyár és nagy izgalommal és újult erővel kezdtünk neki az évadnak, ami közben jó volt, hogy a fővárosban is megmutathattuk magunkat. Szerettük volna a legjobbat és a maximumot kiadni magunkból és mivel nagyon együtt volt a csapat, úgy érzem, ez sikerült is – mondja a Dulcineát alakító Varga Andrea. – A visszajelzések alapján szerették a darabot Budapesten. Egy néző, aki szívből gratulált nekem és a csapatnak, illetve a Miskolci Nemzeti Színháznak, úgy fogalmazott: nem egy általános, megszokott musicalt kapott, hanem egy olyan darabot, aminek van mondanivalója, és egy fiatalos és jól összeszokott csapatot látott bennünk.

A fesztiválnak a Thália Színház adott otthont, ahol szembesültek egy kisebb akadállyal.

– Kis izgalmat jelentett, hogy az ottani színpad kisebb volt, mint a miskolci, közelebb volt a zenekari árok, persze volt lehetőségünk mindent lepróbálni. Minden jól összejött, Cser Ádám karnagy is nagy lendületet adott ahhoz, hogy jól sikerüljön az előadás. Az, hogy közben eltelt a nyár és két hónapig nem játszottuk a darabot, akár még pluszt is jelenthet. Előfordul, hogy egy korábban bepróbált, többször játszott darabban egy felújítás során jön egy új instrukció, a színészek újraértelmeznek egy mondatot, ami megsegíti a lelkiállapotot. Ezek nagyon jó dolgok, amelyek előrébb visznek egy helyzetet, jelenetet, és így az előadást – magyarázza a színésznő.

A díjazott látvány kapcsán elmondta: Árvai György dísz­lettervező és Szűcs Edit jelmeztervező abból indult ki, hogy a börtönlakók színjátékát látjuk, amelyben így az ott található szemét és lomok kapnak főszerepet. Így jelenik meg a jelmezben a kopott szőnyeg, a törlőrongy, vagy éppen egy tésztaszűrő.

Esendő emberek

– Itt mégiscsak rabok, gyilkosok, rablók jelennek meg a színen, akik gyarlók és esendőek. Persze a darab az útkeresésről, a harcról és a hitről szól, amely igenis meg tudja változtatni az ember életét – teszi hozzá Varga Andrea.

Az új évad kapcsán elmondta: nagyon izgalmas, nagyszerű előadásokkal találkozhat a közönség, amelyek közt egymást érik a bemutatók. Példaként említette a Kaukázusi krétakör című darabot, amelyben szintén együtt játszik a Don Quijote-t alakító Harsányi Attilával.

A La Mancha lovagját októberben háromszor is láthatja a közönség a Nagyszínházban: 24-én, 25-én és 31-én is bérletszünettel tűzi műsorra a Miskolci Nemzeti Színház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában