Helyi közélet

2017.10.04. 14:03

Új kiállítás nyílik a City Artban

Miskolc - A kazincbarcikai műhely két kiemelkedő művésze Miskolcon.

Miskolc - A kazincbarcikai műhely két kiemelkedő művésze Miskolcon.

Majercsik János BarcikaArt díjas festőművész és Hegedűs János grafikus alkotásaiból nyílik kiállítás október 6-án délután fél 4-kor a City Art Galériában. Mindkét művész a néhai Mezey István festő- és grafikusművész kazincbarcikai műhelyének tagja volt.

Fontosnak tartja rajzaiban az ember­központúságot." Tóth-Szabó István

– Majercsik János a hagyományos festőiskola képviselője – kezdte Tóth-Szabó István, a City Art Galéria művészeti vezetője. – Témái a borsodi tájak, házak, templomok. A mester 83 éves, de most is alkot, dolgozik. Majercsik János művészetét az objektív világból meríti, de sajátos látásmódjával többet ad, mint a dolgok puszta láttatása. A hazai tájban és a falusi emberek természethez közeli világában találja meg leginkább témáit.

Megtudtuk azt is, a kiállításon 15 képét láthatja majd a közönség.

17 grafika

„Isten bearanyozta a kezét” – fogalmazott Tóth-Szabó István, amikor Hegedűs Jánosról kérdeztük, akinek 17 grafikája érkezik a tárlatra. Hozzátette: ő modernebb hangvételű grafikákat készít, kimagasló grafikai tudással.

– A XX. századi avantgárd mozgalmak, különösen a kubizmus nagy hatású művészeti irányzata varázsolta el. Elveti a klasszikus ábrázolást, a látottakat feltördeli s mértani formákként kezeli. Fontosnak tartja rajzaiban az emberközpontúságot, az emberek kapcsolatát egymással, a környezetükkel és az őket körülvevő tárgyakkal egyaránt. Lényeges számára a másikra való odafigyelés, a kedvesség, a gyengédség – sorolta a tudnivalókat a művészeti vezető.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában