Helyi közélet

2017.10.01. 13:08

„Minden munkáskéz, jó lélek, minden jó fej elkél!”

Miskolc - A „Legyen eszed, hogy eszed legyen” címet viselő programsorozat ebben a tanévben is elindult.

Miskolc - A „Legyen eszed, hogy eszed legyen” címet viselő programsorozat ebben a tanévben is elindult.

Miskolc önkormányzata az előző tanévben az 50 órában kötelezően teljesítendő közösségi szolgálat keretén belül elindította a „Legyen eszed, hogy eszed legyen” címet viselő programsorozatát. A tanulók bűnmegelőzési csoportfoglalkozásokon, drogprevenciós eseményeken vehettek részt, hogy a megszerzett ismereteiket társaiknak saját közösségeikben adják tovább.

Egy jó megelőzés arra, miként szoktassuk le a drogos diákokat." Radics Bence

A program – amelyben tavaly 11 középiskola vett részt – az idei, a 2017/2018-as tanévben is várja a fiatalokat. Az erről szervezett nyitórendezvényt tegnap tartották a polgármesteri hivatal közgyűlési termében.

Radics Bence a miskolci Kandó Kálmán Szakközépiskolában tanul. Azt mondja, azért jelentkezett a programra, mert „sok a drogos”.

– Ez egy jó megelőzés arra, hogy miként szoktassuk le a drogos diákokat, és mit csináljanak, hogy ne drogozzanak – nyilatkozta. – A programok? Annyit tudok, hogy lesz börtönlátogatás, és el lehet majd menni a bíróságra tárgyalásra is.

„Említetted, hogy sokan nyúlnak a droghoz a fiatalok körében: ezt hírből hallottad, vagy közvetlen közeledben is találkoztál ilyen esettel?” – kérdeztük.

– Közvetlen közelemben is láttam, de leginkább hírből. Édesanyám a bíróságon dolgozik: náluk sok, droggal és alkohollal összefüggő eset van – mondta Bence, aki sportol, kerékpározik.

– Egész nyáron bringáztam, ugyanakkor túrázni is szoktam, és édesapámnak is segítek – tette hozzá.

Varga Orsolya, a miskolci Herman Ottó Gimnázium 14 éves tanulója azt emelte ki, hogy egyrészt le kell dolgozni a 25 órát.

– Másrészt fontosnak tartom, hogy elvégezzem a kötelességemet – hangsúlyozta. – Ez nagyon fontos, hiszen a drogról szól, ami fontos téma. Igen, láttam már az utcán drogos embereket, ami nem volt szép látvány. Azért is jöttem a programra, hogy ezen is próbáljak segíteni.

Ennyien még sosem

– Amint beléptem a terembe, azt kellett érzékelnem, hogy ennyien még sosem voltak – kezdte dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere. – Kerestem azt az asztalt, ahová le szoktam ülni, de foglalt volt. Ez egy kiváló visszajelzés a program szervezői felé! Az, hogy évről évre egyre több miskolci középiskolás fogadja el a meghívást.

Fotó: Bujdos Tibor

A városatya kiemelte, ez alapvetően egy drogprevenciós program, de nem csak a drog ellen kell küzdeni. Úgy vélte: küzdeni kell az alkohol és a mentális problémák ellen is.

– A mai világban nem lehet elmenni a problémák mellett, őszintének kell lenni – mondta. – Ebben a munkában minden munkáskéz, jó lélek, minden jó fej elkél, és a program végén, egy év múlva mindenkinek más lesz a küldetése. Azt gondoltuk a programról, hogy kell egy újítás, kell egy forradalmi változás. Többek között abban a tekintetben is, hogy megmutassuk az életet a kábítószeren és alkoholon kívül.

Azt tűztük célul, hogy minél több fiatal váljon a rabjává az élet jó dolgainak. Minél több fiatal ismerkedjen meg azzal, hogy ebben a városban milyen nagyszerű lehetőségek vannak arra, hogy Miskolc megadja a boldogságnak és a fiatalkori lázadásnak az összes örömét úgy, hogy közben elkerüljük a kábítószert.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában