Helyi közélet

2017.10.11. 11:24

Miből élünk? Közel hatszáz családot kérdeznek meg erről Borsodban is…

Borsod-Abaúj-Zemplén - A válság után kezdődött az eurozónás felmérés, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A válság után kezdődött az eurozónás felmérés, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Október 2-án kezdődött és december 15-ig tart a Központi Statisztikai Hivatal háztartások gazdasági egyensúlyáról szóló vizsgálata. A Miből élünk? címet viselő adatgyűjtés a háztartások pénzügyeiről, fogyasztásáról, megtakarítási szokásairól és eladósodottságának mértékéről ad képet, a kapott adatok pedig európai összehasonlításra is lehetőséget nyújtanak. A felmérés szakmai felügyeletét egyébként az Európai Központi Bank látja el.

Az összegyűjtött adatok alapján közvetlen képet alkothatunk a háztartások anyagi helyzetéről." Janák Katalin

Segíthet a döntéshozásban

Az adatfelvétel célja a háztartások gazdasági egyensúlyának mérése, a tulajdonukban lévő eszközök és azok finanszírozási forrásainak feltérképezése – mondta el Janák Katalin, a KSH életmód-, foglalkoztatás- és oktatásstatisztikai főosztályának vezetője. – Az összegyűjtött adatok alapján közvetlen képet alkothatunk a háztartásokról, hiszen maguktól az érintettektől gyűjtjük az információkat. Az eredmény várhatóan jövő év második felére készül el és – remélhetőleg – segíti majd a döntéshozók munkáját – tette hozzá.

Mint megtudtuk, az Európai Unió eurót használó országaiban kezdődött el az immár harmadik fordulónál járó felmérésfolyam, Magyarország a második fordulóban csatlakozott hozzá, így nálunk már másodszor indulnak útnak a kérdezőbiztosok. (A mellékelt grafikán az előző hazai felmérés egyik eredménye látható – a szerk.)

Nálunk 24 településen

A felmérés során az ország összesen 345 településén mintegy 280 kérdező 15 000 – úgynevezett statisztikai módszerrel, véletlenszerűen kiválasztott – háztartást keres fel. A vagyoni helyzetről szóló kérdésekre interneten vagy a kérdező személyes közreműködésével egyaránt válaszolni lehet. Az internetes kitöltésre egy hónapon át, azaz október 31-ig van lehetőség, a személyes interjúk pedig az összeírási időszak végéig, december 15-ig tartanak. Megyénkben (lásd a mellékelt felsorolást) 24 településen 605 háztartást keresnek fel a fényképes igazolvánnyal rendelkező kérdezők. Előtte hivatalos felkérőlevelet juttatnak el az érintettek részére. A KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, egyedi azonosításra alkalmatlan módon történik. A felmérésben részt vevő háztartások együttműködését a KSH háztartásonként egy 1000 forintos étkezési utalvánnyal köszöni meg, továbbá a kérdőívet az interneten kitöltő háztartások között összesen 8, a kérdezőbiztosnak válaszolók között pedig 5 darab táblagépet sorsolnak ki.


Települések

Bodrogolaszi (20 háztartás), Borsodgeszt (15), Forró (10),Füzérkajata (10), Hét (15), Járdánháza (10), Kazincbarcika (27), Királd (19), Köröm (10), Megyaszó (14), Mezőcsát (15), Miskolc (215), Mád (20), Nekézseny (20), Négyes (14), Olaszliszka (13), Putnok (14), Szentistván (20), Sárospatak (42), Tiszatarján (14), Tállya (20), Vizsoly (10), Zádorfalva (10), Ózd (28)


[related-post post_id="3628869"]

[related-post post_id="3634900"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában