Helyi közélet

2017.10.13. 09:44

Jövőre egy cég szállítja a megye hulladékát

Miskolc - Megkezdte működését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft.

Miskolc - Megkezdte működését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft.

„Borsod-Abaúj-Zemplén megye élen jár a hulladékgazdálkodás átszervezési folyamatában, hiszen létrejött az integráció és jövő januárjában indult az a rendszer, amelynek révén egy közszolgáltató társaság szállítja és kezeli a kommunális hulladékot megyeszerte” – jelentette be a megyei kormányhivatalban tartott tanácskozás után Szabó Zsolt, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.

A kommunális hulladék 90 százalékát újra kell hasznosítani." Szabó Zsolt

Az újrahasznosítás a cél

A szakpolitikus hangsúlyozta: alapelv, hogy egységesnek kell lennie a hulladékszolgáltatásnak az egész országban. Megyénk abban is élen jár, hogy a zöldhulladék elszállításában és a lomtalanításban többletszolgáltatást lát el. A cél, hogy az elkövetkező hét év alatt elérjük, hogy a lerakókban csak a kommunális hulladékok 10 százaléka kapjon helyet, a 90 százalékot különböző módon újrahasznosítsuk. Weingarten Balázs, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a januártól teljes megyét ellátó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. révén 10–11 milliárdos nagyságrendű szolgáltatásfejlesztést is végrehajtanak. Fontosnak tartják a lakosság szemléletformálását, hogy minél hatékonyabb legyen a szelektív hulladékgyűjtés.

3,6 milliárd forintból épül új szelektív hulladékkezelő mű." Hercsik István

Szelektálóüzem is épül

Hercsik István, a Zempléni ZHK Hulladékkezelési Közszolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta még, hogy minden esetben a lakosság érdekei a döntőek, hiszen a létrejött integrációnak lényegében a települések a tulajdonosai. Megtudtuk, hogy Dél-Borsodban 90 ezer lakos esetében október 1-je óta már az új társaság látja el a közszolgáltatást. Megtudtuk, hogy 3,6 milliárd forintból új szelektív hulladékkezelő üzem épül Miskolcon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában