Helyi közélet

2017.10.17. 12:18

Ínycsiklandó barbecue-ételek zenével és borral Tállyán

Tállya - A barbecue mellé dukál csak igazán a jó bor – ismerték fel Tállyán.

Tállya - A barbecue mellé dukál csak igazán a jó bor – ismerték fel Tállyán.

A hegyaljai település adott otthont az első hazai, hivatalos pontszerző és pénzdíjas barbecue-versenynek, a Kansas City Barbeque Society védnöksége alatt, amelyhez bluesfesztivál, gyermekprogramok, illetve bor- és gasztro­programok kapcsolódtak. A versenyt és a fesztivált is a Tállyáért Egyesület szervezte, a BBQ Expedition szakmai felügyeletével.

Nyáron a barbecue sütés a kedvenc elfoglaltságunk." Reszegi Lászlóné

Három nap mulatság

A rendezvény pénteken kezdődött piknikkosaras dűlőtúrával, szüreti lakomával, Hobo-fellépéssel, rockabilly partyval. Szombaton kézműves foglalkozással és népi mesterségekkel, zenebohóccal várták a gyerekeket, míg a felnőttek bortúrán és településtörténeti sétán vehettek részt. De volt utcazeneverseny, élményszüret, bor- és BBQ gasztroest, no és hangulatos koncertek a Maillot-kastélyban.

Az igazi nagy durranás azonban az utolsó napra, vasárnapra maradt. 10 órakor nyitották meg a Tállya BBQ versenyt, amelyen negyven határon belülről és kívülről érkezett csapat feszült egymásnak, hogy megmutassa, ő készíti a legjobb barbecue-­ételt. Az Európa minden szegletéből érkező csapatok 5 kategóriában küzdöttek meg a dobogós helyezésekért. A KCBS felajánlása szerint ezenkívül a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabadkártyát kapott a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra.

A csapatok déltől kezdték leadni az öt kategóriában –chicken, ribs, pulled pork, brisket, mistery box – készülő ételeket, méghozzá a közönség árgus tekintetétől kísérve. Rengeteg érdeklődő érkezett ugyanis már délelőtt is, hogy megnézze, hogyan készítik a barbecue-t a profik, volt, aki mesterfogásokat akart ellesni, volt, aki „beleszagolni” ebbe az ételkészítési technikába, no és persze szép számmal érkeztek az ínyencek, akik elsősorban kóstolni szerettek volna.

Ki hogyan szereti

– Nekünk is van egy sütőnk és rendszeresen készítünk ilyen ételeket, akár csirkét, akár sertést vagy marhát, nagyon szeretjük a dagadót a hasaalja szalonnával együtt. Nekünk nyáron ez a kedvenc elfoglaltságunk, főleg ha a gyerekek is hazajönnek, akkor mindig sütögetünk – mondta el Reszegi Lászlóné, aki a családjával Hajdúnánásról érkezett a versenyre.

Horváth Zsolt, a Bodrog Smooker csapatának vezetője éppen a csirke felsőcomb­filéket szedte ki a sütőből, és öntötte nyakon a szósszal, amikor megkértük, avasson be abba, hogyan készül.

– A felsőcombfiléket formáztuk, kicsit szögletes, batyu formát kaptak, majd így mentek a füstre. Fűszereztük egy páclében mintegy tíz órát, most a szósszal együtt még kap egy rövid, de magas hőmérsékletű füstöt, öt perc múlva kivesszük és az öt legszebb kerül majd a zsűri elé – magyarázta.

A már zsűri elé került ételeket aztán kóstoltatták is a csapatok, így senki sem maradt üres hassal a közönség soraiból.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában