Helyi közélet

2017.10.08. 00:41

Időutazás a szülőföldön: Sörre bort mindenkor – változik az életfilozófiánk

Miskolc - Az ember nem iszik magában, és nem szurkol egyedül.

Miskolc - Az ember nem iszik magában, és nem szurkol egyedül.

Tudja ezt Vaskó György miskolci vendéglátós, aki úgy kombinálja az élet apró örömeit, hogy zsúfolásig megteljen az étterme. Puskás Lajos, Veréb Gyuri és Horváth András gólkirály idején szárnyal a Diósgyőr. Ám az idegenben játszott meccsekről a televízió csak képeket sugároz. Így Orosz Miklós operatőr – a foci megszállott szerelmese – felvételeit csak a Stadion étteremben lehet visszanézni. Hétfőnként itt pereg a régi fekete-fehér orsós videomagnó, és több százan pisszenés nélkül figyelnek a kis televíziókra. Senki nem tombol, nincs bekiabálás, szotyolázás. Tudják az eredményt. Mégis izgalomtól dülledő szemmel és kiszáradóban lévő torokkal merednek a képernyőre. Megesik, hogy a játékosok közül is betéved valaki a visszajátszásra. A sutábbak még a vége előtt kisomfordálnak, az aranylábú gólszerzők viszont jól tűrik a hátveregetéssel járó elismeréseket.

Barátaim szerint Vaskó Gyuri vérprofi vendéglátós. Tudja, mi kell a házon kívüli lazuláshoz. A régi vendégei követik, bárhová is kerül. A klasszikus fogadósiskola tanítványa. Ahol ő van, ott lesegítik a vendég kabátját. Nem hagyják magára az étlappal, segítenek a választásban. Biztosra vehetnénk, hogy Gyuri egy nagymenő vendéglő éléről megy nyugdíjba.

Ki gondolná, hogy egyszer mégiscsak besokkol és irányt vált. Nem nagyot, de merészet. Mikor a vasgyári kocsmák és a palackozott italokkal teli kisboltok egymást gyilkolják, fejébe veszi, hogy megtanulja a sörfőzést. A manuális, kisipari technológiát. Autodidaktaként. A mesterek jogosan irigyek, nem szívesen adják át senkinek a receptjüket.

Hogy mi kell a sörfőzéshez? Szeretni kell a finoman kesernyés ízvilágot. Sosem szabad leragadni a bevált recepteknél. A sörissza igényes kétlábú, időnként újat és még újabb, sziporkázóan habosat akar.

György mester élete delén nyugati vándorútra megy, hogy új ötletekkel, receptekkel frissítse zsolcai műhelyének kínálatát. Franciaországban megtapasztalja, hogy bizonyos nemes borok aromájával sört is lehet főzni. Provance-ban egy barátja győzi meg, hogy ha jót akar, otthon keressen magának vérfrissítő ízvilágot. Így születik meg az aszúesszenciával háziasított különlegesség, a Korty, azaz új nevén a Corvinus Rex. A 2005-ös év díjnyertes folyékony kenyere.

Vaskó György közel egy évtizedig a házi sörfőzdék egyesületének az elnöke. Ez idő tájt a Korty a szakmában fellelhető minden díjat begyűjt. A legnagyobb prágai sörházban félezer korsóra valót főznek belőle. A sörínyencek kedvence csak limitált szériában kapható. Hamisítani nem éri meg. Az ízét, a bukéját szintetikusan aligha lehet megalkotni. Gyuri találmánya bekerül a sörös világ történelemkönyvébe.

Vaskó mester egy huszárvágással írja át az örök igazságnak vélt mondást: Sörre bort mindenkor, borra sört semmikor. Na de, ha az élet két legfontosabb nedűjét egy pohárba egyesítjük, máris megváltozik az életfilozófiánk. Így születik meg az új magyaros manna.


A szerző a sorozatról

Évek óta rendszeresen jelentkezem időutazásaimmal. Cikkeim nem maradnak visszhang nélkül, mindig akadnak visszajelzések, de a titkomat eddig nem árultam el. Azt, hogy talán a legfontosabb szerzőtársaim a telefonkönyveim. Ezekből puskázom. Elég belelapoznom, és egy-egy ember vagy cég neve láttán filmszerűen, penge­élesen megjelennek az élmények, történetek, képek, események.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában