Helyi közélet

2017.10.26. 13:08

A piac igényeihez igazítják a diákok pályaválasztását Borsodban

Miskolc - Cél, hogy a fiatalok megalapozott ismeretek alapján hozzanak döntést pályaválasztáskor.

Miskolc - Cél, hogy a fiatalok megalapozott ismeretek alapján hozzanak döntést pályaválasztáskor.

Manapság rendkívül nagy jelentősége van a pályairányításnak és pályaválasztásnak, hiszen egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány – hangzott el szerdán azon a Pályaorientációs Szakmai Konferencián, melyet a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal rendezett.

Még a tanácskozás előtt Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke portálunknak kifejtette: sajnálattal kell megállapítani, de igaz, hogy hazánkra ma már az általános szakember­hiány a jellemző, de ezen belül is vannak kiemelt hiányszakmák. Ezeket a kamara a B.-A.-Z. Megyei Fejlesztési Képzési Bizottság rendszerén keresztül évről évre nyilvánosságra hozza.

Jellemzően a gépipari szakmák, benne az autóipar, az építőipar, az elektronikai ipar, az idegenforgalom, a szociális és egészségügyi ágazat küzd szakemberhiánnyal. Az állam ösztöndíjat biztosít az idekapcsolódó szakmák tanulóinak, de ennek ellenére még mindig kevesen választják ezeket a pályákat.

– Ezért keresni kell a tová­bbi hatékony lépéseket a helyzet megoldására, amiről folyamatosan fogunk beszélni. Lesznek ebben kellemetlen ügyek is, amelyek érdekeket sérthetnek, de a kamarának az a dolga, hogy elképzeléseit az asztalra tegye – fogalmazott Bihall Tamás.

Piaci igények

A konferencia Demeter Ervin kormánymegbízott köszöntőjével kezdődött. Hangsúlyozta: a rendezvény kiemelt célja, hogy a pályaválasztás fontosságára és a versenyszféra igényeire épülő szakképzésre hívja fel a figyelmet. Hiszen pályaválasztáskor nem csak az a fontos, hogy a diáknak milyen képességei, készségei vannak, hanem az is, hogy mik a piaci igények. Manapság nem esik egybe a kereslet és a kínálat, hiszen azt tapasztaljuk, hogy sokan azért nem tudnak dolgozni, mert nincs megfelelő szakképzettségük. Bár felnőttképzések és átképzések folyamatosan történnek, de a legjobb, ha a fiatalok a tanulás időszakában szerzik meg a kellő ismereteket, jelentette ki Demeter Ervin.

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere jelezte: a versenyszféra érdekében történő pályaorientáció rendkívül fontos hazánkban, de Miskolcon is.

– Amikor Miskolc iránt érdeklődő hazai vagy külföldi befektetőkkel tárgyalunk, akkor minden alkalommal elhangzik a város vezetése és a gazdasági élet szereplőitől is, hogy Miskolc és környéke az a régió, amit bátran ajánlhatunk az ideérkező, reménybeli befektetők számára, mert itt még van szabad munkaerő – mondta az alpolgármester. Emlékeztetett, nemrég indult a városban a Foglalkoztatási Paktum Projekt. A több mint 3 milliárd forint olyan lehetőség a vállalkozások számára, amit érdemes kihasználniuk és ki is kell használniuk.

- ÉM-HE -


Rohamos a fejlődés

Lórántné Orosz Edit, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője rámutatott, a konferenciára meghívott iskolaigazgatók és pedagógusok komoly tudással és tapasztalattal rendelkeznek a pályaorientáció terén, azonban szükségük van arra a tudásra is, melyek a Kormányhivatalnál, a kamaránál, a gazdaság szereplőinél vannak. Olyan rohamos technikai, technológiai fejlődés korában élünk, amelyet nem könnyű követni, nem könnyű a diákokat a megfelelő irányba terelni, fogalmazott.

A konferenciára meghívást kaptak a szakképzési centrumok vezetői, a Klebersberg Intézményfenntartó Központok tankerületi igazgatói, a megye járásaiból több mint hetven általános iskolai igazgató, a képzésben, szakképzésben illetékes szervezetek, kamarák vezetői és munkatársai.


[related-post post_id="3649902"]

[related-post post_id="3612092"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában