Helyi közélet

2017.10.01. 18:25

A diákok saját erjesztőt is készítenek majd Miskolcon

Miskolc - Nyolc ország 9 iskolájának együttműködésével biotechnológiai projekt indult a jezsuita gimnáziumban.

Miskolc - Nyolc ország 9 iskolájának együttműködésével biotechnológiai projekt indult a jezsuita gimnáziumban.

Hogyan lehet a biológiailag lebomló műanyagokat előállítani biotechnológiai módszerekkel? Erre a kérdésre is választ kapnak majd a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium azon diákjai, akik részt vesznek az Erasmus+Projekt keretében abban a kétéves nemzetközi biotechnológiai projektben, melynek nyitó sajtótájékoztatóját pénteken tartották a gimnáziumban. A tájékoztatón elhangzott: a projektben a mostani és a következő tanévben 9 partner­iskola vesz részt 8 országból. A résztvevők: Németország, Csehország, Franciaország, Ausztria, Dánia, Görögország, Törökország, és Magyarország. Az innovatív közös munka témája a biológiailag lebomló műanyagok előállítása biotechnológiai módszerrel.

Labortalálkozó

Az elméleti ismeretek bővítését a gyakorlati laboratóriumi közös munka követi a 3 labortalálkozón, valamint az ipari méretekben biológiailag lebomló, komposztálható műanyagot, így csomagolóanyagokat előállító üzemek meglátogatása, a biotechnológiai folyamatok helyszíni tanulmányozása is fontos része a projektnek. A mostani projekt folytatása az előző két évben megvalósított sikeres együttműködésnek, amelynek témája a biotechnológiai módszerrel előállított üzemanyagok, megújuló energiaforrások voltak.

A projektben minden résztvevő partner elkészíti a saját erjesztő (fermentációs) laboratóriumi berendezését, melyet magával visz a labortalálkozókra. Ezek Hamburgban, Isztambulban és a franciaországi Evreuxban lesznek. A felkészülés során az elméleti ismereteket a diákok lefordítják angolról a saját anyanyelvükre, és feltöltik a projekt honlapjára, valamint az EST-re. A tanulók nemzetközi csoportokban dolgoznak, és mentordiákok segítik a munkájukat. A diákok előadásokat hallgatnak meg egyetemi és ipari szakemberektől, és biotechnológiai üzemeket látogatnak meg.

A kétéves projekt Miskolcon, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban indul. A napokban a jezsuita gimnáziumban elkezdődik a munka, a résztvevők kidolgozzák a projekt munkatervét, és előkészítik a hamburgi labortalálkozót. A külföldi iskolákból 1-2 tanár és 1-2 diák érkezett Miskolcra a projektindító találkozóra.

Tudomány és barátság

A projekt koordinátora a németországi, pforzheimi gimnázium. Partnerek: a hamburgi, a bécsi, az evreux-i, az isztambuli, az athéni, a this­tedi, a brnói középiskolák, valamint a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium.

A projekt céljai, hogy a partnerek megismerjék egymást, egymás kultúráját, angol nyelven kommunikáljanak, és tudjanak nemzetközi teamben dolgozni, valamint gyakorlatot szerezzenek a bio­technológiai eljárások kivitelezésében, a laboratóriumi munkában és használják az infokommunikációs eszközöket, tudjanak honlapot szerkeszteni, és bővüljenek emberi kapcsolataik, barátságok alakuljanak ki közöttük.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában