Helyi közélet

2017.09.23. 17:39

Úri hímzés és vadászkés is a remekművek között

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Két megyénkbeli kézműves mester is elnyerte ez évben a Magyar Kézműves Remek címet: Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, valamint Debreczeni Sándor késes népi iparművész.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye - Két megyénkbeli kézműves mester is elnyerte ez évben a Magyar Kézműves Remek címet: Bogdán Erzsébet hímző népi iparművész, valamint Debreczeni Sándor késes népi iparművész.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett pályázat díjkiosztó ünnepségét tegnap tartották a fővárosban. Kovács Attila, a BOKIK alelnöke, a kézműves tagozat elnöke portálunknak elmondta: a díjat 15. éve ítéli oda a kamara.

„Az eredeti cél az volt, hogy a mai felgyorsult világunkban fókuszba helyezzük a kézművességet, hiszen a kézművességből indult ki az összes iparág. És ma, amikor mindenki a mobiltelefonját és a számítógépét nyomogatja, nagyon fontos, hogy meg tudjuk mutatni a világnak, hogy mire képes a magyar kézműves” – fogalmazott. Hozzátette: összesen 36 kézművest díjaztak, közülük 7-en kiemelt díjat vehettek át. Bogdán Erzsébet is kiemelt díjban részesült, aki elmondta: másodszor pályázott, 2010-ben is megkapta a címet, de akkor még nem a kiemeltet.

– Tizenöt éve hímzek, ez számomra hobbi, 10 éve vagyok hímző népi iparművész. Rendszeresen pályázok sikeresen. Az úri hímzés áll hozzám a legközelebb. Sárospatakon élek, ahol a Rákóczi-várban működött a Lorántffy Zsuzsanna hímzőműhelye, és ezt a hagyományt szeretném tovább­vinni.

A Miskolcon élő Debreczeni Sándortól megtudtuk, ő már 13-szor nyerte el a Magyar Kézműves Remek díjat. Aranyérmes is volt ezen a pályázaton, ami azoknak jár, akik 5. alkalommal részesültek a címben. Eddig 34 díjat kapott remekeire, a legnagyobb közöttük a 2013-as Magyar Arany Érdemkereszt.

- ÉM-HE -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában