Helyi közélet

2017.09.30. 17:20

Több ezer kötet könyv várja olvasóit Miskolcon

Miskolc - Pénteken rendezték a felújított diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár hivatalos átadóját.

Miskolc - Pénteken rendezték a felújított diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtár hivatalos átadóját.

– Egy könyvtárat felújítani ebben a világban nagyon nagy öröm – mondta megnyitójában Rostás László, Miskolc főépítésze. – Annál is inkább, mert ebben a techno-humanoid korban, amikor már az emberek nem szeretnek könyvet venni a kezükbe, akkor öröm, hogy erre van igény. Nem csak könyvespolcokat látunk, hanem olyan tereket, ahol az emberek beszélgetni tudnak egymással.

A felújítás részleteiről – ami idén áprilisban kezdődött – megtudtuk: a homlokzati nyílászárók teljes cseréje valósult meg, de a homlokzat teljes felújítása és festése is elkészült. A teljes fűtési rendszer cseréje mellett többek között a villamoshálózat részleges felújítása is megtörtént. A munkálatok bruttó 39 millió forintba kerültek.

Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár igazgatója arról beszélt, hogy minden a tervek szerint haladt, majd egy kis időutazással felelevenítette az épület múltját. Elhangzott, a Petőfi Sándor Könyvtár jogelődje 1954-ben jött létre. A könyvtár 1973-ban vette fel a költő, Petőfi Sándor nevét, és 1977-ben került jelenlegi helyére: a vár közelében található, 1758-ban épült, késő barokk stílusú műemlék épületbe.

Az igazgató megemlítette azt is, hogy az egykori prefektusi hivatalban, szépen felújított környezetben, két szinten közel 400 négyzetméternyi alapterületen több ezer kötet könyv és számos napilap várja az olvasókat. Az épület földszintje elsősorban a felnőtt olvasóké, míg a gyermekkönyvtár az emeleten önálló részlegként működik.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában