Helyi közélet

2017.09.09. 11:28

„Igazi fesztiválvárossá nőtte ki magát Miskolc”

Miskolc - A Sörgyári capriccio levetítésével kezdődött el pénteken a 14. CineFest filmfesztivál.

Miskolc - A Sörgyári capriccio levetítésével kezdődött el pénteken a 14. CineFest filmfesztivál.

A Jirí Menzel által rendezett nagy sikerű filmalkotás vetítését megelőzte az, hogy az Oscar-díjas rendező átvette Szabó István – ugyancsak Oscar-díjas – rendezőtől a CineFest életműdíját. A film főszereplője, Magdaléna Vásáryová a tavaly alapított Európa-díjat vette át Bálint András színművésztől hatalmas vastaps közepette.

Mindezt megelőzően pedig Bíró Tibor fesztiváligazgató azzal a reménnyel indította útjára az idei fesztivált, hogy az méltó lesz a sorozat eddigi hagyományaihoz, azaz tovább gyarapszik a népszerűsége és a korábbinál több világhírű filmet mutat be a műfaj kedvelőinek.

A kitartó munka eredménye

Kriza Ákos, a házigazda város, Miskolc polgármestere köszöntőjében „Magyarország filmes fővárosának” nevezte Miskolcot. Mint elmondta, a város a CineFest múltját végigtekintve veheti a bátorságot, hogy ezt kijelentse magáról.

„A fiatal filmesek fesztiváljából ugyanis nemcsak hazai viszonylatban egyedülálló, hanem nemzetközi mércével is mérve jegyzett filmes seregszemle lett. A város üzenete az, hogy kitartó munkával világszínvonalú értékeket lehet teremteni a régióban…”

A beszélgetés ereje

Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy jelen világunkban nagyon fontos megtartótényező lett az, hogy az emberek beszélgessenek egymással. Mint mondta, egy ilyen filmfesztiválnak is az az egyik legfontosabb szerepe, hogy az alkotások megtekintése közben a nézők és az alkotók megosszák gondolataikat egymással a világról, egymásról.

ÉM-SZB


[related-post post_id="3610123"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában