Helyi közélet

2017.09.18. 10:53

Cinefest - Bezárt a miskolci „filmfőváros”

Miskolc - Befejeződött a 14. Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál. Az ígéretek szerint a Miskolci Bábszínházban is lesz modern vetítőterem.

Miskolc - Befejeződött a 14. Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál. Az ígéretek szerint a Miskolci Bábszínházban is lesz modern vetítőterem.

Szombaton este a Művészetek Házában kiosztották a 14. Jameson Cine­Fest Miskolc Nemzetközi Film­fesztivál díjait. A fődíjat a német-bolgár-osztrák kopro­dukció, a Western kapta. A díjátadó záróünnepség felvezetéseként Bíró Tibor fesztiváligazgató arról beszélt, hogy a Sanghaji Nemzetközi Filmfeszivállal partnerségi megállapodást kötöttek.

– Az elmúlt 9 nap eseményei igen változatosak voltak. Bár a fesztivál kezdete előtt egy teremmel bővítettük a férőhelyek kapacitását, de sok esetben ez is szűknek bizonyult. Remélem, a jövőben tovább tudjuk ezt fejleszteni, hiszen a filmek legtöbbjére sokszor a termek kapacitását meghaladó érdeklődés mutatkozott – mondta Bíró Tibor, aki arról is beszélt, hogy az idei fesztiválon 145 filmet vetítettek, és minden rekordot megdöntött a nézők száma, ugyanis meghaladta a 28 ezer főt.

– A filmfesztivál találkozási pont, ahol a hazai filmszakma évről évre a legszélesebb körben össze tud jönni, meg tudja beszélni az aktuális dolgait és nemcsak hazai, hanem immár nemzetközi szinten is egyre ismertebb a fesztivál, egyre nevesebb alkotók látogatnak hozzánk – jelentette ki Bíró Tibor fesztiváligazgató a 14. Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál díjkiosztó ünnepségén szombaton, a Művészetek Házában. – Úgy gondolom, az elmúlt 9 nap filmjei között mindenki megtalálta azt, ami tetszett neki. Ez egyedi lehetőség, hiszen az itt szereplő filmeknek csak 10 százaléka kerül forgalmazásra.

A filmfesztivál találkozási pont." Bíró Tibor

Öröm és jó érzés

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere beszédében azt emelte ki, hogy kitüntető öröm és határtalan jó érzés az, hogy a filmfesztivál Miskolc egyik legfontosabb rendezvénysorozata.

– A hazai és a nemzetközi filmes szakma figyelmét kiérdemelte a fesztivál és az önök, a miskolci, a magyar és a vendégközönséget is megnyerte – mondta a városatya. – A városban volt egy olyan zsongás, amely jó érzéssel töltött el mindnyájunkat, miskolciakat. Azt tervezzük, hogy a Miskolci Bábszínházat úgy fogjuk felújítani, hogy ott is ki tudjuk egészíteni az itteni vetítőtermeket egy modern, minden technikával felszerelt új vetítővel, hogy aki szeretne megnézni egy filmet, annak ne kelljen sorba állnia.

Pfliegler Péter szerint a CineFest azoknak köszönhető elsősorban, akik Bíró Tibor vezetésével rengeteget dolgoztak azért, hogy megvalósuljon ez a moziünnep Miskolcon.

Legyünk ilyenek

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő abbéli örömének adott hangot, hogy a Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál Magyarország vezető filmfesztiváljává vált.

– A CineFestet a 16 legjobb magyar fesztivál közé sorolják – mondta, majd megköszönte a fesztivál szervezőinek munkáját. – Fantasztikus munkát végeznek, és Bíró Tibor biztos, hogy már holnap elkezdi a jövő évi fesztivál szervezését – jelentette ki. – Mindig rengeteg élménnyel gazdagodunk. Én például két évvel ezelőtt, amikor itt volt Claudia Cardinale, azt mondtam: van két dolog, amit nem tudtam elképzelni az életemben, hogy megtörténik. Hogy országgyűlési képviselő leszek és hogy Claudia Cardinaléval fogok ebédelni a Palotaszállóban. Megtörtént, mint ahogyan tavaly Juliette Binoche-sal hasonlóan, idén pedig Jiří Menzel kísért be karon fogva ide, a Művészetek Háza nézőterére. Szeretném megköszönni ezt a fantasztikus élményt!

Csöbör Katalin beszélt a fesztiválról, ahol a filmek mellett számtalan programon vehettünk részt.

– Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a fesztivál idején az életünk boldogabb legyen – mondta, majd hozzátette: a Magdaléna Vášáryová által elmondott köszöntő lehetne a mostani CineFest fő gondolata: „Nem szabad szomorkodni, mert az életben minden egyes nap szép lehet, különösen ha egy kis őrültséget is belecsempészünk. Maradjunk hóbortosak, vidámak, mert semmi sem fontosabb annál, hogy minden napot boldogan éljünk meg” – idézte a színésznőt. Legyünk ilyenek, én partner leszek – ígérte.

ÉM-JLI


A miskolci filmfesztivál díjazottjai

Pressburger Imre-díj: Western

Zukor Adolf-díj: A zérus gyár

Legjobb kisjátékfilm: A transzfer

Dargay Attila-díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Jurik Kristóf

CineNewWave díj: Welcome (r.: Dudás Balázs)

CineNewWave-kategória különdíja, a „Legszebb képi világért” járó díj: Földiek (r.: Freund Ádám)

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja: A Ciámbra

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: Columbus

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: Szívritmuszavarok

Életműdíj: Jirí Menzel

Az európai mozi nagykövete: Magdaléna Vášáryová

Közönségdíj: A bosszú angyala

Ezért nyert a Western

A fődíjat a Western című alkotás nyerte Valeska Gri­sebach rendezésben. A Sopsics Árpád vezette zsűri így indokolta miért: „Ez a poszt-western nagyon organikus, miközben intenzív hatást kelt. Konzekvens és érett módon vegyíti a dokumentarista és fikciós stílust. Az egyszerűségében is rendkívül meggyőző Meinhard Neu­mann által megformált magányos, de mély és komplex karakter megpróbál csatlakozni egy kis békés közösséghez. A Western főhőse megpróbálja áttörni a falat kelet és nyugat között. E folyamat során meglepően érzékeny döntéseket hoz, amik mélyen megérintettek minket. A téma rendkívül fontos és aktuális. A rendező, Valeska Gri­sebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával, még a műfaj iránt is.”


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában