Helyi közélet

2017.09.25. 15:00

Az iskola mára kinőtte magát Mezőcsáton

Mezőcsát - Az elmúlt 25 évben 460 diák ballagott el a mezőcsáti református általános iskolából.

Mezőcsát - Az elmúlt 25 évben 460 diák ballagott el a mezőcsáti református általános iskolából.

„Amikor ünnepelünk, sosem hagyhatjuk figyelmen és emlékezésen kívül elődeinket. Azért, mert ők tették le az alapjait mindannak, amit mi élvezhetünk, mert olyan történelmet építettek a hátunk mögé, ami biztossá teszi mai lépteinket is” – kezdte ünnepi beszédét szombaton Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere. A városban ugyanis aznap emlékeztek meg a helyi református általános iskola, óvoda, bölcsőde 25 éves évfordulójáról.

– A városban 1576-tól 1948-ig, az államosításig folyt református oktatás – mondta lapunknak Gazda István lelkipásztor. – 1991-től lehetőség nyílt arra, hogy visszaigényeljük az egykori épületeket, és ennek köszönhetően 1992-ben elindulhatott újra a református egyházközség által fenntartott intézményben az oktatás. Fokozatosan építettük fel az iskolát, először egy osztály indult 16 tanulóval és két tanítóval. Ma már 260-an tanulnak nálunk, kiemelten matematikát, irodalmat, nyelveket.

A lelkipásztor arra is kitért, hogy 2004-ben a szülők kérésére indították el a három csoportos óvodát, ahová jelenleg 75 gyermek jár. Ebből nőtte ki magát a bölcsőde, ami 2011-ben nyitotta meg kapuit, most 24 férőhellyel működik. Ezek mellett pedig kismama­játszóház is van, ahova féléves kortól lehet hozni a kisgyerekeket.

Gazda István a jövő kapcsán a fejlesztéseket emelte ki, hangsúlyozva, novemberben lerakják az új iskolaépület alapkövét.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában