Helyi közélet

2017.09.25. 12:32

Amint nyugdíjba vonult, lecserélte a tűket, az injekciósakat varrótűre

Miskolc - Az ünnepelt készült ajándékkal: bemutatkoztak az alkotók, az alkotások, és szó volt az elmúlt 35 évről.

Miskolc - Az ünnepelt készült ajándékkal: bemutatkoztak az alkotók, az alkotások, és szó volt az elmúlt 35 évről.

Reméljük, megkegyelmez nekünk az időjárás, mondta még szombat reggel Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. Úgy tűnt, hiába a remény, az eső nem akart elállni, így a krumplilángost sütő asszonyok is az eresz alá húzódtak a Diósgyőri Alkotóház udvarán. Száraz helyen nyújtották a több mint kétszáz lángostésztát, két nap alatt másodszor. „Egyszer már megformáztuk, de valamiért összeragadtak, ezért újra kell egyenként nyújtani ezeket” – panaszkodtak. Bár bánatnak nyoma sem volt, boldogan dolgoztak együtt, és a rossz idő ellenére is vidáman folyt a szó.

Nem mi várunk ajándékot, hanem inkább mi adunk." Gergye Zoltán

„Jó krumpli, jó liszt, só és olaj” – sorolták érdeklődésünkre a hozzávalókat. De sok idő nem volt beszélgetni, gyorsan kellett nyújtaniuk, hiszen a régi sparhelten, masinán sorra sültek a krumplilángosok. A gusztusos kerek lepénykék egymás mellett pirultak, végül zsírral egyenként átkenték a megsült tésztákat, és már lehetett is frissen, melegen fogyasztani. S ha valaki édesen szerette, annak szederlekvárt is kerítettek.

Ajándék az ünnepelttől

Pár méterrel arrébb nyírségi töltött káposzta főtt az üstökben, ezt sem aprózták el, több mint száz gombóc várta a vendégeket. Akik hiába a ross­z idő, sorra érkeztek, hiszen megszerették volna ünnepelni a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület fennállásának 35. évfordulóját. Ezért is gondolták úgy az alkotók, hogy ebből az alkalomból nem ők várnak ajándékot, hanem inkább az ünnepelt lepi meg programmal, rendezvénnyel a diósgyőrieket, miskolciakat. Mindezt Gergye Zoltán fogalmazta meg lapunknak.

Az ünnepségsorozat már pénteken elkezdődött, hiszen a városháza aulájában megnyílt egy kiállítás, amit az egyesület tagjainak alkotásaiból állítottak össze. Szombaton pedig emlékoszlop avatásával kezdődött a nap. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület nyári kézművestáborában készítették el az egyesület alkotói az emlék­oszlopot, ami végül az alkotóház udvarán kapott helyet. A szombati nap egyik kiemelt programja volt az a kiállítás, ami Váradiné Osváth Ilona textilművész munkáiból nyílt, valamint az a fotótárlat, amit Szűcs Árpád fotós alkotásaiból állítottak össze. Ez utóbbi témája volt a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület, és persze az elmúlt több mint három évtized.

A kiállítások mellett kézműves vásár, mesterségek bemutatók, családi kézműves, játszóházi foglalkozások, népi játszótér, népi ételkóstolás várta a vendégeket, de mini díszfákban is gyönyörködhettek. Az alkotóház udvarán felállított színpadon pedig Novák László citerázott, volt bábelőadás, Csiszár István népzenész és barátai koncerteztek, délután pedig a Mintha Zenekar adott koncertet.

– 25 éve vagyok tagja a Fügedi Márta Népművészeti Egyesületnek – mesélte Lukácsy Lászlóné, aki szombaton Ózdról érkezett az ünnepségre. – Az ózdi kézimunkaszakkör vezetője vagyok. A korábbi vezető, akitől sok mindent tanultam, alapítótagja volt az egyesületnek, és ő általa kerültem kapcsolatba a fügedi mártásokkal. Minden hónapban egyszer bejövök hozzájuk, szeretek itt lenni, mert jó a társaság.

„Közlegény”

„Én egyszerű közlegény vagyok” – tréfálkozott Méhész Dezsőné. Amikor rákérdeztünk, ez mit jelent pontosan, elárulta, ő csupán a családja számára készít kézimunkákat, igaz, minden tájegység mintáját, motívumát ismeri. Ő azért lett tagja az egyesületnek, mert úgy érezte, kell valahova tartoznia. Volt idő, hogy nem tudott eljárni a találkozókra, de visszahúzta a szíve.

– Mindig tűvel dolgoztam, ápoló voltam, naponta 50–60 embernek adtam be injekciót – sorolta. – Mindig azt mondom, nyugdíj után váltottam, injekciós tűről varrótűre.

Táncházas mulatság

Az Ünnepeljünk együtt jubileumi hétvége vasárnapra is tartogatott programokat. A Diósgyőri Alkotóház udvarán kézműves vásár, mesterségbemutatók várták az érdeklődőket. De népi ételekkel is megkínálták a vendégeket. A színpadon Seres Zsuzsa hegedült, illetve a Lúdas Matyi mesejátékkal szórakoztatták a gyerekeket.

Fellépett a kisgyőri népdalkör, a Számadó zenekar, majd táncházban is mulathattak a vendégek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában