Helyi közélet

2017.08.23. 08:54

Szent István védelme alá helyezték magukat

Mezőcsát - Szándékukban áll létrehozni egy junior karitász­­­csoportot.

Mezőcsát - Szándékukban áll létrehozni egy junior karitász­­­csoportot.

– Államalapító Szent István királyunk ünnepnapja a mezőcsátiak számára különösen becses, hiszen az ő nevét viseli a római katolikus templomunk, az ő védelme alá helyezték magukat elődeink. Rá emlékezve csak egyetlen, de nagyon fontos momentumról tennék ezért említést: uralkodása alatt alakult ki és erősödött meg a keresztény hit gyakorlása népünk életében. Itt, Borsodban pedig azt is tudnunk kell, hogy valamikor 1000 és 1010 között első királyunk alapította az egri egyházmegyét, amelyhez a mezőcsáti katolikus közösség is tartozik, s melynek első vezetője 1009-től Katapán püspök volt – mondta el augusztus 19-én este a mezőcsáti ünnepségen Siposné Horváth Anita polgármester.

A kisváros lakói ismét a Kölcsey úti rendezvénytéren gyűltek össze, amely lassacskán egy újabb keletű tradícióként a nagy lélekszámú programok állandó helyszínévé válik. Az ünnepi beszédet Tállai András országgyűlési képviselő, államtitkár, miniszterhelyettes, Mezőcsát város díszpolgára mondta el. Őt követően Taskó József, a Magyar Nemzeti Agrárkamara megyei elnöke számolt be az idei búzagyűjtési programról és annak eredményéről. Az este során musical-elő­adás szórakoztatta az ezernél több mezőcsátit, majd pompás tűzijáték zárta a napot.

Ünnepi istentisztelet

Augusztus 20-án a református templomban ünnepi istentiszteletre gyűltek össze a hívek. A római katolikus, Szent Istvánra felszentelt templomban pedig búcsúi szentmisét celebrált és szentbeszédet mondott Árvai Ferenc plébános, a Főegyházmegyei Karitász Központ igazgatója. A búcsúi szentmise után a mezőcsáti Boldog Gizella Karitász Csoport tagjai találkoztak főegyházmegyei fölöttesükkel. Az ünnepi ebéden Kallóné Szilvási Zita, a csoport vezetője köszönte meg a támogatóknak a segítséget, a tagoknak pedig az elkötelezett önkéntes munkát.

Külön köszönetet mondott Árvai Ferenc atyának azért, hogy indulástól segíti a csoport útjait – a megalakulás óta, azaz másfél éve közel 3 millió forint értékű adományt hozott a térségbe, így nagyon sok rászorulónak tudtak segíteni. Kiemelt több programot, például az Öngondoskodó háztartást, a Szép otthonokat, az Akarom programot, amelyek a támogatottak aktív részvételére is számítanak életük könnyebbé tételében. A terveik között pedig első helyen említette, hogy szándékukban áll létrehozni egy junior karitászcsoportot.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában