Helyi közélet

2017.08.19. 10:00

„Szent István műve világítótorony mindig minden magyar számára”

Felsőzsolca - É. Kovács László gömör­szőlősi néprajz­kutató kapta a megyei Rákóczi-láncot.

Felsőzsolca - É. Kovács László gömör­szőlősi néprajz­kutató kapta a megyei Rákóczi-láncot.

A hagyományt folytatva, egy a megye életében meghatározó szerepet játszó településsel együtt tartotta augusztus 20-i ünnepi közgyűlését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat.

A keresztény Európa ma óriási veszélyben­­­ van." Csöbör Katalin

Ezúttal a várossá nyilvánításának 20. évfordulóját ebben az évben ünneplő Felsőzsolca adott otthont az ünnepi közgyűlési ülésnek. Mint azt Tóth Lajos házigazda polgármester köszöntőjében megfogalmazta: „az ünneplésben mindenkor az együttlét a fontos, és Felsőzsolca történelemkönyvébe ez a nap kiemelt ünnepnapként lesz bejegyezve.”

"Követendő példa”

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke a közgyűlési ülést megnyitó szavaiban – más dolgok mellett – Szent István államalapítói tevékenységét olyan örökségnek nevezte, amely „világítótoronyként áll minden korok magyarsága előtt” mint követendő példa.

„Nem sok olyan ünnepe van a magyarságnak, amely olyan történelmi momentumra emlékszik, amely ha nem történt volna meg, akkor mi ma nem lehetnénk itt. Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe ilyen – fogalmazott ünnepi köszöntőjében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő.

István királynak annak idején volt mersze és ereje, hogy a sikeres csatákkal teli évszázad után változtasson, és keresztény állammá formálja Magyarországot. Pedig a nép többsége nem akarta a változást, de István felismerte, hogy ha nem változtat, akkor a magyarság mint önálló államalkotó tényező megszűnik létezni.

Megvédeni Európát

Csöbör Katalin hangsúlyozta, hogy ilyenkor, az államalapítás idején érezhetjük meg a különbséget a konzervatív és a liberális gondolkodás között. „Arra a gondolatra, hogy megszűnjünk létezni mint magyarok, a liberálisok csak legyintenek, ilyenre van bőven példa még Európában is, nem nagy probléma. Erről szerintem igazán a külföldön rekedt magyarság tudna autentikusan véleményt mondani.”

A kontinens és a kereszténység védőbástyája újra csak Magyarország." Dr. Vitályos Eszter

„A keresztény Európa, amelynek a magyarság köszönheti a létét, ma óriási veszélyben van – folytatta a képviselő. – Az elkövetkező évtizedekben az lesz a fő kérdés, hogy meg tudjuk-e védeni Európa identitását, kultúráját, vallását, soknyelvűségét. Abban biztosak lehetünk, hogy a világhatalom, a világállam érdekében a nagy világvállalatok tovább akarják növelni hatalmukat.”

Dr. Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára ünnepi beszédében szintén az Európát jelenleg fenyegető veszélyekre hívta fel az ünneplők figyelmét. „Ma ott tartunk, hogy a kontinens és a kereszténység védőbástyája újra csak Magyarország, mint oly sokszor történelmünk folyamán – hangsúlyozta. – Mi, magyarok soha nem adjuk fel a harcot, tesszük a dolgunkat, mint elődeink közül oly sokan.”

Példamutató életút

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat életében hagyomány, hogy az augusztus 20-a alkalmából megtartott ünnepi közgyűlésen adják át a megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot. A kitüntetés olyan természetes személyeknek adományozható, akik életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével példamutatóak, eredményesen szolgálták a megyét. A közgyűlés döntése értelmében idén É. Kovács László gömörszőlősi néprajzkutató vehette át a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában