Helyi közélet

2017.08.13. 13:07

Romantika a mezőgazdaságban

Miskolc - Fáy Atilla másodgenerációs pestiként tért vissza a mezőgazdasághoz, nagyapjának alsóvadászi földjeire.

Miskolc - Fáy Atilla másodgenerációs pestiként tért vissza a mezőgazdasághoz, nagyapjának alsóvadászi földjeire.

Testvérével gyermekkorától abban nőtt fel, hogy anno a család több száz évig gazdálkodott. Édesapja közgazdászként nem ezzel akart foglalkozni, de a nagy­apa halála után meggondolta magát, így a család, elég viharos hatvan év után, újból a mezőgazdaságban kezdett tevékenykedni.

– Mivel volt földünk, de nem volt pénzünk, először bérbe adtuk a területet, majd erdőtelepítést csináltunk. Szépen lassan nőttünk bele – mesélte a Borsodi Fiatal Gazda Egyesület elnöke, majd hozzáfűzte: – Hirtelen fellángolás következménye volt a költözés, de nem volt ebben nagy vita a családon belül. Pénzügyileg sem számítottuk ki, hogy mennyi támogatást kaphatunk, csak a fellángolás hozott minket. Visszatekintve látom, lehetett volna sokkal ügyesebben is csinálni, de azt biztosan tudom, hogy a romantikus hozzáállás nélkül nem sokáig maradtunk volna itt.

Fiatal Gazda Egyesület

Fáy Atilla elmondta, hogy testvérével, Fáy Balázzsal 2010-ben hívták életre a civil egyesületet, ugyanis nem volt érdekképviselet fiatal gazdáknak, legalábbis Borsod-Abaúj-Zemplénben nem. – A Magyar Gazdakörök Országos szervezetének lettünk a megyei gazdaköre. Olyan rendezvényeket próbálunk szervezni, amelyeken a gazdálkodók nem csak a megszokott támogatási információkról vagy gazdálkodástechnológiai újdonságokról hallhatnak.

A szeptemberi rendezvényünkön például a KKV Consulting tart elő­adást a tárgyalástechnikáról, illetve egy olyan cég tart majd bemutatót, akik pénzügyi és üzletviteli szoftvereket gyártanak mezőgazdászoknak. Olyan dolgokat szeretnénk fókuszba helyezni, amelyek segítségével előrébb juthatnak a gazdálkodók, és amik túlmutatnak azon, hogy csak a támogatásokban gondolkodjanak – tudtuk meg Fáy Atillától.

Elhivatott és kitartó

Nagy László 34 éves hejőbábai gazdálkodó. – A szüleim 1994-ben kezdtek dinnyét termelni. Kezdetben csak segédkeztem, majd hét éve teljesen átvettem a munkát, és azóta a saját nevem alatt végzem. Egyébként építőmérnökként diplomáztam, de amikor végeztem, ágazati válság volt az építőiparban.

Szerencsére a mezőgazdaságba belenőttem, hiszen nyáron is mindig besegítettem, ráadásul még az egyetem alatt halasztottam egy félévet, és megszereztem a növényvédőszer- és méregraktár-keze­lői végzettséget. Hét évvel ezelőtt indultam a Fiatal Gazda pályázaton, amelyet el is nyertem, és az ezzel járó pénzösszeget technológiai fejlesztésekre költöttem.

Jelenleg hat hektár a kertészet és negyvenhektárnyi szántóföld van mellette, amelynek egy része saját tulajdon, másik része földbérlet. Sajnos a stabil személyi állomány hiánya egyelőre gátolja a további fejlesztéseket. Ennek a többi között az is az oka, hogy a földeken meleg van, míg máshol légkondicionált épületekben többet keresnek az emberek, mint amennyit nekem módomban áll kifizetni. Folyamatos a fluktuáció, de nem adom fel – nyilatkozta.

László azért csatlakozott a Borsodi Fiatal Gazda Egyesülethez, hogy magához hasonló, Borsod megyében élő vállalkozókkal találkozzon, akikkel meg tudja vitatni a problémákat és az esetleges lehetőségeket, illetve új üzleti kapcsolatokat tud létesíteni.

Gazdafórum Miskolcon

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete és a Borsodi Fiatal Gazda Egyesület 2017. szeptember 7-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel rendezi meg gazda­fórumát.

Helyszín: Miskolc, az Avasi Gimnázium színházterme, 3524 Miskolc, Klapka u. 2. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát 2017. 09. 01-ig az alábbi e-mail-címre szíveskedjen elküldeni: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában