Helyi közélet

2017.08.26. 14:14

Roma táborozó gyerekek jártak a miskolci állatkertben

Girincs, Miskolc - Felejthetetlen hetet tölthettek a gyerekek a roma táborban.

Girincs, Miskolc - Felejthetetlen hetet tölthettek a gyerekek a roma táborban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területi Roma Önkormányzat Borsodi Roma Tábort szervezett a héten Girincsen. A tábort az Emberi Erőforrás pályázat támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítaniuk, amely ötven gyermeket és öt felnőttet érintett.

Sikeres és élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött." Barna Attila

A girincsi gyerekek mellett Körömből, Tiszavasváriból és Hajdúhadházáról érkeztek még a táborba, amelynek a megnyitóját a helyi tanodások, az Olaszliszkai Hagyományőrző Tánccsoport, a prügyi tánccsoport és a szendrőládi roma közösség zenés előadása színesített.

Köszöntötte a táborozókat dr. Járóka Lívia európai parlamenti képviselő, Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, Koncz Ferenc kistérségi vezető, Baráth László Girincs, polgármestere és Barna Attila, a megyei területi roma önkormányzat elnöke is.

– A táborban a gyerekek lovári cigány nyelvet tanultak, a hagyományőrzés jegyében ismerkedtek egymás kultúrájával, de emellett számtalan programmal készültünk számukra – mondta Barna Attila.

Így volt lehetőség kézműveskedésre, sportolásra, voltak drámapedagógiai előadások és csapatépítő tréningek, kulturális programok. Sőt, a tehetségeket is keresték, így például lehetőség volt a jól focizó gyerekeknek bekerülni a Farkas János Futball Akadémia utánpótlásába.

A négynapos girincsi táborozás után pénteken a kirándulásé volt a főszerep, két busszal kerekedtek fel a táborozók, és a hozzájuk csatlakozó kísérők és Miskolcra látogattak. A délelőtti program az állatkert és kultúrparkban indult a Majális-parkban, ahol több gyerek életében először fordulhatott meg a táborozók közül. Volt is nagy izgalom, és ha a felnőtt kísérők nem igyekeztek volna azon, hogy egyben maradjon a csoport, valószínűleg százfelé szaladtak volna a gyerekek, annyira érdekelték őket a látnivalók.

Egymás szavába vágva igyekeztek mindent megmutatni egymásnak, és persze rengeteg kérdésük volt az állatok láttán. Az állatkert után pedig közös ebéd következett, mielőtt visszaindultak volna Girincsre, majd onnan mindenki haza.

– Sikeres és élményekben gazdag hetet tudhatunk magunk mögött, amely alapján elmondhatjuk, hogy érdemes volt megszervezni ezt a tábort – vont mérleget Barna Attila.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában