Helyi közélet

2017.08.26. 11:42

Miskolc: figyelnék a teret, mindenkor, mindenhol…

Miskolc - Még egy kormányhatározat szükséges, hogy beinduljon a miskolci térfigyelő projekt.

Miskolc - Még egy kormányhatározat szükséges, hogy beinduljon a miskolci térfigyelő projekt.

Egy, a Magyar Közlönyben augusztus 14-én publikált kormányhatározat szerint intelligens térfigyelő kamerákra különített el forrást Miskolc számára a kormány. Mint megtudtuk, „a Modern Városok Program keretében az „Okos Város – Okos Miskolc” projekt részeként a térfigyelő kamerákat a város közigazgatási területén belül telepítenék állami beruházás keretében, 1,7 milliárd forint értékben.

A kormányhatározat azt is tartalmazza, hogy a rögzített felvételekhez – az önkormányzattal kötött megállapodás alapján – hozzáférést kell biztosítani a rendőrség számára.

A kormányhatározat a működtetésre is szán összeget: 2018-ban egyszeri jelleggel 9.3 millió forintot, 2019-ben egyszeri jelleggel 22.7 millió forintot, 2020-ban beépülő jelleggel 28.6 millió forintot.

Intelligens kamerák lesznek

Koczák Szilviát, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtószóvivőjét kérdeztük arról, hogy lehet-e már tudni a projekt menetét? Melyek a következő lépések? Mint elmondta, a projekt tervezési szakasza tulajdonképpen lezárult. „A beruházás elindításához azonban egy kormányhatározat szükséges. Ennek birtokában tudunk majd pontos részletekkel szolgálni…”

Az Okos Város-projekt ezzel a témával foglalkozó része azt tartalmazza, hogy a program részeként a gyors és hatékony városüzemeltetés kialakítását ígéri a kormányzat. Ennek a szerteágazó programnak az eleme, hogy a Miskolcon jelenleg működő 150 térfigyelő kamera számát 500-ra emelik. Ezzel csaknem az egész várost lefedi majd a hálózat.

Úgy tudjuk, a tervezett új kamerarendszer még a mostaninál is hatékonyabb térfigyelést tesz lehetővé. Intelligens felismerővel működik, azaz nem 3-4 pixeles képet ad, hanem automatikusan ráközelít arcokra, rendszámokra, felismeri, ha valaki szabálysértést követ el, azonnal jelzést küld a szolgálatban lévő döntéshozónak, hogy az ilyenkor szükséges intézkedéseket meg tudja tenni.

Hasznos a bűnüldözésben

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a világ egyik legbiztonságosabb városának nevezte Miskolcot. Mondván, a rendőrséggel együttműködve városrendészek és fejlett térfigyelő rendszer vigyázza az itt lakók biztonságát. Vereckei Csaba megyei rendőrfőkapitány is arról beszélt, hogy a közterületen elkövetett vagyon elleni bűncselekmények számának csökkenésében nagymértékben játszanak szerepet a városban elhelyezett térfigyelő kamerák.


[related-post post_id="3583715"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában