Helyi közélet

2017.08.25. 18:43

Jameson CineFest: Hamarosan kezdődik a 14. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

Miskolc - A világ filmtermésének friss és fontos alkotásaival várják az érdeklődő közönséget.

Miskolc - A világ filmtermésének friss és fontos alkotásaival várják az érdeklődő közönséget.

A Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 8–17-ig várja az érdeklődőket. A legnagyobb magyar filmes rendezvény idén is a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza el Miskolcra: olyan nagyjátékfilmeket, kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek a Jameson CineFesten lesz a magyarországi premierje.

Minden kocka egy festmény

A nagyjátékfilmes versenyprogramban lesz formabontó mű, mint például Bruno Dumont a műfajt kvázi megszüntető musicalje, a Jeannette, mely Jeanne D’Arc gyerekkorát mutatja be.

Ugyanakkor, például a Loving Vincent című, Van Gogh halálát körüljáró brit-lengyel koprodukció különleges és abból a szempontból is rendhagyó, hogy minden egyes képkockája egy-egy önálló olajfestmény.

Jonas Carpignano a Mediterranea után visszatér a CineFestre második nagyjátékfilmjével, az A ciambrával, mely igazi coming of age történet – ahogy még sosem láttuk.

A világ legrosszabb és legkegyetlenebb anyukáját mutatja be az April lánya című mexikói thriller-dráma, mely igazi hátborzongató mű egészen az utolsó képsorokig.

Különleges férfiszerelmet mutat be a skót Isten országa című alkotás, és a mindenekfelett győzedelmeskedő érzelem lírai meséje a világszerte már sok helyen körülrajongott Columbus.

Kizárólag erős idegzetűeknek

Ha már sztárfilmről van szó, a Safdie testvérek akció-őrülete, a Robert Pattinson főszereplésével készült Jólét mozivásznon csak a CineFesten lesz látható mielőtt a Netflixen debütálna.

Francesca Eastwood pedig karrierje eddigi legnagyszerűbb alakítását nyújtja a Natalia Leite rendezte, számos erkölcsi kérdést felvető A bosszú angyalában, miképpen Dakota Fanning is a kizárólag erős idegzetűeknek javasolt Megtorlásban mutatja meg, hogy miért tartják őt nagy reménységnek. Mark Hamill pedig a Brigsby medvében lép fel egy meglepő szerepben, mely tulajdonképpen egy nagyon szerethető mese a keresztútról, ahol találkozik múlt és jövő.

Magyar. Orosz

Magyar film is lesz versenyben: a Vékes Csaba rendezte A hetedik alabárdos, mely az első olyan alkotás, mely a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programja segítségével készült el.

Újdonság, hogy most először versenyez orosz film a CineFesten: a Szívritmuszavarok hőse, Oleg, az iszákos mentős próbálja megmenteni magát és a házasságát a mai baljós világunkban.

ÉM


Forgatókönyvíróknak való

A CineFest kapcsolódó rendezvénye a workshop fiatal forgatókönyvírók és egyetemi hallgatók számára, melynek célja a pályakezdő forgatókönyvíró tehetségek felfedezése és szakmai támogatása. A résztvevők kiváló hazai és közép-európai mesterek segítségével mélyíthetik el ismereteiket a kreatív írásban és forgatókönyvírásban, az előadók esettanulmányain keresztül pedig megismerhetik néhány klasszikus és friss európai film születését. A program fókusza a jól hasznosítható gyakorlati ismeretek átadása és a pályázati anyagban benyújtott filmtervek fejlesztése a mentorokkal való személyes konzultációkon keresztül.

A résztvevők által taglalandó esettanulmányok között olyan alkotások vannak, mint a Mephisto, A vizsga, a Kincsem.


Jelöltek a Dargay-díjra

A Dargay Attila özvegyéből és alkotótársából, Henrik Irénből, Fülöp Józsefből, a MOME rektorából és M. Tóth Gézából, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorából álló szakmai zsűri a számos beérkezett nevezés közül hat jelöltet javasol a Jameson CineFest 1.000.000 forinttal járó Dargay Attila-díjára. A jelöltek abc-sorrendben (azaz rangsor nélkül) a következők: Bakos Barbara, Bogyó Péter, Felvidéki Miklós, Hegyi Olivér, Jurik Kristóf, Varga Petra.

A nevezések elbírálásánál a fő szempont az volt, hogy Dargay Attila szellemében alkotó, ígéretes, még pályakezdő tehetség jusson lehetőséghez. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott díjat szeptember 16-án a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadóján kapja meg a legjobbnak ítélt nevező.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában