Helyi közélet

2017.08.04. 09:40

„Hol kapok én nyolc általánossal 180 ezret?”

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Betanított munka havi nettó 180 ezer forint fizetésért, Balaton melletti gyártó cégünknél. Két hét munka, egy hét pihenő, ingyenes utazás oda-vissza, ingyenes szállás 2 ágyas szobákban, cafeteria.” – olvasható az egyik napilap hirdetései között.

Borsod-Abaúj-Zemplén - „Betanított munka havi nettó 180 ezer forint fizetésért, Balaton melletti gyártó cégünknél. Két hét munka, egy hét pihenő, ingyenes utazás oda-vissza, ingyenes szállás 2 ágyas szobákban, cafeteria.” – olvasható az egyik napilap hirdetései között. Egy szórólapon pedig a következő: „Autógyári betanított összeszerelő kollégákat keresünk azonnali kezdéssel, hosszú távra, Esztergomba. Átlag havi nettó 150-160 ezer forint, ingyenes szállás panzióban, lakásokban, a rezsiköltséget is vállaljuk, naponta egy főétkezést ingyen biztosítunk, a hazautazást havonta többször kifizetjük, és egyéb juttatásokat is adunk. Tapasztalat, szakvégzettség nem elvárás!”

A két hirdetés azért keltette föl az érdeklődésünket, mert köztudott, hogy bizonyos területeken szakképzettséggel, sőt diplomával sem lehet ennyit keresni. De arra is kíváncsiak lettünk, vajon minden igaz, amit az újságban és szórólapon ígérnek?

Ponthegesztés

Az első hirdetésben megadott telefonszámon egy munkaerő-toborzó cég munkatársa jelentkezett, akitől megtudtuk: férfiakat és nőket is várnak, 18-55 éves korig. Két hétig 12 órás műszakban kell dolgozni hétfőtől szombatig, majd egy hét szabad.

A munka nem nehéz, nők is el tudják végezni, a fel­adat ponthegesztés, a helyszín pedig Marcali. Főleg Borsodból és Szabolcsból keresnek munkavállalókat, és semmilyen szakképzettség nem követelmény.

A másik hirdetésben megadott telefonszámon egy kedves hölgy jelentkezett. Megtudtuk tőle, hogy 18 éves kortól várják a dolgozókat két műszakba, felső korhatár nincs. És hogy minden igaz, amit a gyár ígér. Felvetettük: az egyik hírportál arról ír, garázsban, pajtában szállásolják el a vidéki munkásokat a Dunántúlon. A hölgy csak nevetett ezen, azt mondta, erről a nagy cégeknél szó sincs, itt panziókat és lakásokat biztosítanak.

32 év után

No de mennyit keres például egy egészségügyben dolgozó szakápoló vagy szakasszisztens? Egy neve elhallgatását kérő, megyénkbeli egészségügyi dolgozó elmondta, 32 éves munkaviszony után 150 ezer forint a nettója, egyéb juttatás nem jár neki. Ellenben folyamatosan képeznie kell magát. Az ágazatban óriási az elvándorlás, a fiatalok nem sokáig maradnak a pályán, külföldre mennek, vagy miskolci nagy cégekhez. Aki pedig marad, arra feszített munkatempó vár. Volt ugyan az egészségügyben béremelés, az ő bére körülbelül 30 ezer forinttal emelkedett, de véleménye szerint ez már rég elkésett.

Az oktatásban is hasonló a helyzet. A Pedagógusok Szakszervezete Miskolc Városi Szervezete középiskolai titkárától, Csabalik Zsuzsannától megtudtuk: egy egyetemet végzett, kezdő középiskolai tanár bére bruttó(!) 176 ezer forint. Aki már átesett a minősítésen és pedagógus II. kategóriában van, 35 év után nettó 200 ezer forintot keres úgy, hogy e mellé semmiféle juttatás nem jár. Sőt, a pedagógusok iskolai étkezéstérítési díja megemelkedett ebben az évben. Cafeteria nincs, szállást nem fizetnek a vidéken élő pedagógusoknak. Jelezte: jövőre nagy gond lesz, hogy a kezdő pedagógusok bruttó bére alacsonyabb, mint a beígért garantált bérminimum, ami a szakmával rendelkezőknek jár.

Béres Ildikó, a PSZ városi titkárától azt kérdeztük, hány évig kell dolgoznia egy pedagógusnak, hogy fizetése elérje a nettó 180 ezer forintot. Megtudtuk: a főiskolai végzettségű pedagógusnak 18-20 évig, az egyetemi végzettségűnek pedig 9-10 év múlva éri el a bére ezt a szintet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában