Helyi közélet

2017.08.03. 09:19

Fellendülőben a lakáspiac, de Borsodban átlag alatt

Miskolc - A 2016-os adatok alapján megyénken belül is jelentős különbségek vannak.

Miskolc - A 2016-os adatok alapján megyénken belül is jelentős különbségek vannak.

Tavaly az eladott lakó­ingatlanok átlagára országosan 14,1 százalékkal nőtt. A nominális árszint így már meghaladta a 2008-as korábbi csúcsot, a reálár pedig idén érheti el a válság előtti szintet. Az árolló területileg tovább nyílik: míg a fővárosi értéknövekedés 23 százalék körül alakult, a többi városban összességében 8-12 százalékos, a községekben viszont csak alig 2 százalékos volt a drágulás – mutat rá a NAV forgalmi adatait összegző legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép elemzése.

Árban a vége felé

2016-ban két megyében, Nógrádban és Somogyban csökkent az átlagár. Ez utóbbinak részben oka lehet a 2015-ös évben elért magas árszint. A főváros mellett Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Vas és Hajdú-Bihar megyében volt az országos átlag (14 százalék) feletti a drágulás. A megyék között továbbra is Győr-Moson-Sopron a legdrágább, 256 ezer forint/négyzetméter átlagárral. A 200 ezres limitet még Pest és Hajdú-Bihar, a 175 ezres szintet pedig Vas, Somogy és Fejér megyék haladják meg. A legolcsóbb hagyományosan Nógrád megye, valamivel 70 ezer forint/négyzetméter alatti árszinttel; emellett még Borsod-Abaúj-Zemplén marad a 120 ezres szint alatt.

Ami a megyei jogú városokat illeti, az összes megyeszékhely drágult tavaly. Legnagyobb arányban, közel 20 százalékkal, Tatabánya. A legdrágább 2016-ban is Győr volt 260 ezer forint/négyzetméterrel, de Debrecen, Székesfehérvár, Kecskemét, Veszprém és Szombathely is átlépte a 200 ezres szintet. Miskolcon 140 ezer forint körül mozog a négyzetméterár.

A 297 járás közül negyvenben csökkent az eladott lakások átlagára, ebből hét megyénkben található: a Putnoki, az Edelényi, a Mezőkövesdi, a Mezőcsáti, a Szerencsi, a Sátoraljaújhelyi és a Cigándi esetén. Megyénkben az Encsi járásban növekedett leginkább az átlagár, harminc százalék körül.

A négyzetméterárak nyolc járásban (Ózdi, Putnoki, Edelényi, Szikszói, Szerencsi, Gönci, Mezőcsáti, Cigándi) is hetvenezer forint alatt maradtak átlagban. A Tiszaújvárosiban van 121 és 170 ezer között, míg a maradék járásokban 70 és 120 ezer között.

Vidéken élénkül

Tavaly az árakhoz hasonló mértékben szintén nagyjából 14 százalékkal bővült a lakáspiaci forgalom is. A növekedés minden megyére egyaránt jellemző volt, így az éves tranzakciószám a 150 ezer eladással újra elérte a válság előtti, 2008-as szintet. Ez a 2012-es mélyponthoz képest négy év alatt 75 százalékos élénkülést jelent. Pest megyét nem számítva a tranzakciószám az olcsóbb megyékben és megyeszékhelyeken, illetve összességében a kisebb városokban és községekben nőtt leglátványosabban.

Az értéktérkép adatai alapján megyénken belül a legjelentősebben – majd a duplájára – a Sátoraljaújhelyi, az Encsi, a Szikszói és a Szerencsi járásban nőtt a tranzakciószám, míg a Putnokiban szinte változatlan maradt. Ötvenszázalékos növekedést regisztráltak a Gönci, a Mezőkövesdi és a Mezőcsáti járásban. Jellemző adat, hogy ezek közül négy járásban csökkent az átlagár – ahogy feljebb írtuk –, ami szerepet játszhatott a növekedő tranzak­ciószámban.

Jönnek az új lakások

Idén az ingatlanpiac minden jel szerint érett fázisába ért, amit a növekvő árakra reagálva tömegesen beinduló építkezések jellemeznek. Ez a statisztikákban eddig a kiadott építési engedélyek számában is megmutatkozott: 157 százalékos éves növekménnyel tavaly – akárcsak az éves árváltozások tekintetében – toronymagasan élen álltunk Európában. A megépülő lakások számának bővülése az építkezések hosszabb átfutási ideje miatt ettől egyelőre elmarad. Épp az első negyedév 47 százalékos növekménye jelzi, hogy az átadások tekintetében most egy komoly kiugrás előtt állunk.

Az új kínálat bőséges megjelenésével induló érett állapot elérése nem jelenti a fő piaci mutatók növekedésének megállását, a piacbővülés üteme ugyanakkor lassulhat.

– A forgalom növekedésének teret ad a kedvező ingatlanbefektetési környezet, az 5-6 százalékos nettó bérleti hozamszint továbbra is vonzó. Másrészt a válság éveiben elhalasztott több százezres kereslet sem futott még ki. Az évek óta tartó reálbér-növekedés, a javuló munkaerőpiaci helyzet és a kedvező hitellehetőségek a saját célra történő vásárlást is ösztönzik. Tartjuk korábbi, lakáspiaci forgalomra vonatkozó becslésünket: a tavalyi 150 ezer után a tranzakciószám rövidtávon beállhat a válság előtti évek átlagát jelentő 170–190 ezres sávba – vázolja a piaci várakozásokat Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank vezető elemzője.

ÉM


[related-post post_id="3562469"]

[related-post post_id="3566409"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában